c S
Dnevne novosti

Novosel: nakon primjedaba na ZOR počinju pravi pregovori

24.04.2014 07:24 ZAGREB, 23. travnja 2014.(Hina), Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je nakon trostranih pregovora o Prijedlogu zakona o radu da su poslodavci iznijeli primjedbe te da će nastaviti idući put, a nakon toga očekuje se normativni prijedlog ZOR-a i počet će pravi pregovori.

"Očekujem da ćemo kroz dva tjedna imati ozbiljnije pregovore", izjavio je Novosel novinarima nakon pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je kako je očito da će se pregovori razvući tijekom cijele predizborne kampanje za Europski parlament.

"Sindikalna će strana morati dodatno promisliti kako se postaviti da ih 'ne zapričaju' i ne odvuku nakon 25. svibnja i europskih izbora te da se sve brzo završi. Tih taktika odugovlačenja smo već viđali i nama to ne ide u prilog, ali imamo još dovoljno vremena da se oko toga postavimo", rekao je Sever.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević rekao je da su apsolvirali 50-ak članaka i da će se u konačnici vidjeti što je predlagatelj prihvatio od primjedaba sindikata i poslodavaca i što će se naći u Prijedlogu ZOR-a za drugo čitanje.

Istaknuo je kako želi vjerovati da će prijedlog za drugo čitanje biti mnogo pošteniji i prihvatljiviji i za radnike i za probleme u kojima je hrvatsko gospodarstvo. "O kakvim je problemima riječ, najbolje potvrđuje nespretna izjava predsjednika Vlade, koji je uvrijedio instituciju predsjednika države", rekao je Matijašević.

Na pitanje kako komentira HDZ-ove prijedloge projekata za investicije, Sever je odgovorio da kako to nije ništa novo, što se već nije spominjalo, no pitanje je samo tko će to i na koji način isfinancirati. "Naravno da bi bilo dobro ostvariti te projekte kao što su nizinska pruga Zagreb-Rijeka, izgradnji kanala Sava-Dunav, modernizacija riječke i vukovarske luke, povezivanje otoka tunelima i tome se ništa ne bi moglo prigovoriti", zaključio je Sever.