c S
Dnevne novosti

Rusija predlaže susret s EU i Ukrajinom o plinu

24.04.2014 07:08 MOSKVA, 23. travnja 2014.(Hina/AFP), Rusija je predložila europskom povjereniku za energiju Guentheru Oettingeru organiziranje trilateralnog susreta s Ukrajinom i Europskom unijom o plinu 28. travnja u Moskvi, rekao je u srijedu glasnogovornik ruskog ministarstva za energetiku.

Prema tom glasnogovorniku na kojeg se poziva agencija Interfax, Rusija je navela da je spremna organizirati taj susret u ponedjeljak. "Mi smo spremni razmotriti prijedloge naših partnera o mjestu i vremenu susreta", dodao je.

Prošlog tjedna Bruxelles je pristao voditi razgovore s Moskvom o sigurnosti opskrbe plinom, koje je predložio ruski predsjednik Vladimir Putin. Putin je 10. travnja zaprijetio prekidom isporuke plina Ukrajini ako ta zemlja ne isplati svoj dug, što bi ugrozilo isporuku plina Europskoj uniji.

Putin je nekoliko dana kasnije najavio da Moskva daje mjesec dana Kijevu da riješi spor s Moskvom o plinu, pod prijetnjom prijelaza na sustav plaćanja isporuka unaprijed.

Ukrajinska mreža plinovoda jamči prolazak 65 do 133 milijardi prostornih metara plina koji su kupile zemlje EU, čija kupovina od Rusije pokriva 25 posto potreba, prema podacima Europske komisije za 2013.