c S
Dnevne novosti

Vlada predlaže brža izvlaštenja

25.04.2014 07:22 ZAGREB, 24. travnja 2014.Hina, Vlada je sa sjednice u Sabor uputila prijedlog Zakona o izvlaštenju kojim želi ubrzati proceduru izvlaštenja i olakšati provedbu investicijskih projekata.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je kako u Hrvatskoj ima primjera izvlaštenja koja nisu riješena čak 30 godina, na štetu vlasnika i investitora, tako da su podjednako nezadovoljeni privatni i javni interes. Dodaje da Vlada predlaže promjene koje će utjecati na skraćenje vremena potrebnog za izvlaštenje koje sada prosječno u prvom stupnju traje četiri godine, na manje od godine dana, a za strateške projekte ispod šest mjeseci.

Među promjenama koje predlaže Vlada su obavezni očevid, koji je bitan zbog procjene vrijednosti nekretnine koja se izvlašćuje. Do sada očevid nije bio obavezan, a nekretninama je svejedno procjenjivana vrijednost. Uvodi se i jedinstvena metodologija utvrđivanja tržišne vrijednosti nekretnina kako bi se izbjegla dosadašnja praksa da se jednake nekretnine procjenjuju na različite iznose.

Vlada svojim prijedlogom nastoji spriječiti i špekuliranje. Događalo se, kaže MIljenić, da se sazna gdje će se što graditi, a špekulanti onda preuzmu nekretnine za malu cijenu. U pravilu se radi o poljoprivrednom zemljištu koje se nakon prenamjene izvlašćivalo po cijeni građevinskog. To se događalo na cijelim trasama cesta, naveo je Miljenić. Zato bi se, prema Vladinu prijedlogu, pri izvlaštenju vlasniku plaćalo prema uporabnom svojstvu nekretnine prije promjene njezine namjene.

Što se tiče strateških projekata izvlaštenja bi se provodila u jednom stupnju, pri Ministarstvu pravosuđa, a pravna zaštita osigurala bi se kroz mogućnost tužbe Upravnom sudu.