c S
Dnevne novosti

EU poziva na suzdržanost u Ukrajini i podupire pravo na samoobranu

25.04.2014 07:10 BRUXELLES, 24. travnja 2014.Hina, Europska unija je u četvrtak ponovno pozvala sve strane umiješane u ukrajinsku krizu da se suzdrže od nasilja i provokacija, priznajući istodobno pravo Ukrajini da brani svoj suverenitet.

"Pozivam na okončanje nasilje, zastrašivanja, provokativnih akcija i izjava, kao što je dogovoreno u Zajedničkoj ženevskoj izjavi", priopćila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Njezin glasnogovornik Michale Mann rekao je na konferenciji za novinare da EU priznaje pravo Ukrajini na samoobranu. "Priznajemo pravo Ukrajine da djeluje u obrani svoga suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je Mann, dodajući da sve strane trebaju učiniti sve što mogu na popuštanju napetosti.

Prošli četvrtak u Ženevi je postignut dogovor između Sjedinjenih Država, EU-a Rusije i Ukrajine o mjerama koje trebaju dovesti do popuštanja napetosti. Međutim, na terenu se ne provodi dogovoreno, a Rusija i Sjedinjene Države međusobno se optužuju za stanje u Ukrajini.

Na pitanje novinara priprema li EU nove ekonomske sankcije protiv Rusije, Mann je odgovorio da se o tome vode konzultacije između Komisije i zemalja članica te da to ovisi o stanju na terenu.