c S
Dnevne novosti

Vlada: usvojen plan implementacije Garancije za mlade

25.04.2014 07:14 ZAGREB, 24. travnja 2014.Hina, Vlada je usvojila plan implementacije Garancije za mlade, izrađen prema uputi Europske komisije, koji sadrži strukturne reforme i mjere koje će Hrvatska provoditi u razdoblju od 2014 do 2020. godine kako bi smanjila dugotrajnu nezaposlenost i neaktivnost mladih osoba od 15 do navršenih 30 godina.

Sredstva za koja smatramo da će biti potrebna za brzo i kvalitetno uključivanje mladih u tržište rada u sljedeće tri godine su na razini 150 milijuna eura, a sve ovisi o programima koje ćemo prezentirati Europskoj uniji, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Plan implementacije Europskoj komisiji predaje se uz Nacionalni program reformi koji je Vlada danas također usvojila.

Plan predviđa tri smjera, a prvi je vezan uz aktivne mjere zapošljavanja koje se i sada provode, a još će se uspješnije provoditi uz pomoć sredstava EU, rekao je Mrsić. Drugi je pravac usmjeren na promjene u obrazovnom sustavu, posebice strukovnom obrazovanju. Garancija za mlade, objašnjava Mrsić, u strukovnom obrazovanju tako predviđa promjene koje će omogućiti više dodira sa stvarnim životom i praksom, kako bi se mladi odmah nakon školovanja mogli uključiti na tržište rada za poznato radno mjesto. Treći smjer namijenjen je osobama koje su izvan sustava Zavoda za zapošljavanja, ali i osposobljavanja i obrazovanja.

"Cilj je te mlade osobe odvući natrag u obrazovni sustav i dati im obrazovanje koje će im omogućiti da dobiju dostojno radno mjesto i na taj način se izvuku iz siromaštva", kazao je Mrsić objasnivši kako je uglavnom riječ o osobama "koje su ispod granice siromaštva".

Iz fonda Inicijative za zapošljavanje mladih (YEI) je za razdoblje od 2014. do 2015. godine Hrvatskoj osigurano 66,35 milijuna eura u obliku bespovratnih sredstava bez obveze nacionalnog sufinanciranja, a izravno su usmjerena na podršku zapošljavanju i aktivaciji mladih koji nisu u sustavu obrazovanja, nisu zaposleni ili nisu u osposobljavanju. Riječ je o 70 tisuća mladih, koji su najranjiviji, ističe premijer Zoran Milanović. "Njima treba pomoći i naša je odgovornost da im pomognemo jer su oni najranjiviji", rekao je.