c S
Dnevne novosti

MVEP: predstavljen pregled šest mjeseci gospodarske diplomacije

28.04.2014 07:16 ZAGREB, 25. travnja 2014.(Hina), Projekt gospodarske diplomacije ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), pokrenut u listopadu prošle godine u cilju pomoći hrvatskim izvoznicima i stranim tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj, polučio je nakon šest mjeseci vidljive, jasne rezultate i smjernice u kojem pravcu razvijati naše gospodarstvo, izjavila je u petak prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, predstavljajući pregled i rezultate polugodišnjih aktivnosti.

"Cilj nam je, s jedne strane, pomoći hrvatskim izvoznicima, ali i stranim tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj i nailaze na određene prepreke i poteškoće.... nakon šest mjeseci od početka projekta gospodarske diplomacije imamo opipljive, jasne rezultate te smjernice u kojem pravcu razvijati naše gospodarstvo", kazala je Pusić. Što se investicijske klime tiče, istaknula je da je uz srednjoročne i dugoročne mjere potrebno i momentalno reagirati, kako bi tvrtke koje ulažu u Hrvatsku dobile pomoć u trenutku kada se nađu pred preprekama, poput neprovedbe zakona, dugog čekanja na izdavanje dokumentacije i drugih poteškoća vezanih uz nefunkcioniranje institucija.

Upozorila je također i na posljedice čestih promjena zakona, uključujući i poreznu politiku. "Česte promjene nisu dobre i kada jednom definiramo fiskalni sustav trebamo ga se držati", rekla je ministrica. "Trebaju nam stabilni uvjeti i manji porezi", ocijenila je Pusić. Smatra da svrha procedure za smanjenje proračunskog deficita ne smije biti uvođenje novih nameta već odgovor leži u "dinamizaciji gospodarstva".

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović je pojasnio da je gospodarska diplomacija prvenstveno bila usmjerena na privlačenje investicija u Hrvatsku i podršku nastupu naših tvrtki na vanjskim tržištima. "U šest mjeseci pružili smo 1.532 usluge hrvatskim kompanijama i ostvarili 92 izvozne prilike za 872 hrvatskih izvoznika", kazao je Klisović. Prema njegovim riječima, hrvatske su tvrtke najviše poslovale na europskom tržištu, posebice tržištu zemalja CEFTA-e.

Koliko je izvoz važan ukazali su Pusić i Klisović podatkom da 13 posto hrvatskih izvoznika zapošljava 50 posto zaposlenih u gospodarstvu. U siječnju je, rekao je Klisović, izvoz porastao za 21 posto. Podsjetio je da je gospodarska diplomacija izradila nacrt Akcijskog plana za izvoz koji bi vlada trebala usvojiti za dva tjedna.