c S
Dnevne novosti

Litva pomaže u jačanju koordinacije EU poslova u RH

29.04.2014 07:12 ZAGREB, 28. travnja 2014.(Hina), Jačanje kapaciteta Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH u obavljanju uloge nacionalnog koordinatora poslova EU-a glavni je cilj novog twinning light projekta, vrijednog 250.000 eura, na kojem će surađivati Hrvatska i Litva, a koji su u ponedjeljak u Zagrebu svečano otvorili šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić i veleposlanik Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u RH.

Kako je istaknula prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, glavni cilj ovog šestomjesečnog IPA 2010 projekta, jačanje je kapaciteta za izradu, usklađivanje i usvajanje nacionalnih stajališta te koordinaciju poslova EU-a kako bi se što uspješnije zastupali hrvatski interesi u institucijama EU-a u procesu donošenja europskih zakona i politika.

Nositelj projekta je Litva čiji će stručnjaci do rujna ove godine prenositi hrvatskim državnim službenicima znanja i iskustva stečena tijekom desetogodišnjeg članstva u EU, kao i tijekom predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici prošle godine.

Projekt je vrijedan 250.000 eura, od čega EU osigurava 90 posto, a Hrvatska 10 posto. Uz razvoj nacionalnog sustava za koordinaciju EU poslova, druge dvije komponente projekta su jačanje administrativnih kapaciteta državnih službenika uključenih u nacionalnu koordinaciju europskih poslova te podizanje svijesti organizacija civilnog društva i šire javnosti o postupku odlučivanja u tijelima EU-a, kazala je Pusić.

Govoreći o iskustvima Hrvatske u koordinaciji EU poslova, pomoćnik ministrice Pusić Hrvoje Marušić istaknuo je da je Hrvatska ulaskom u EU 1. srpnja 2013. postala sukreator europskih zakona i politika, čime joj se pružila prilika da u njih ugradi svoje nacionalne interese, ali je isto tako i suodgovorna za njih.

Za to su potrebne vještine koje do sada nisu bile sinonim za hrvatsku državnu upravu, kao što su znanje, brzina, prilagodljivost i komunikacija s partnerima, što treba razvijati, kazao je, napomenuvši da je hrvatska Vlada do sada usvojila 52 stajališta o prijedlozima zakonodavnih i drugih akata za ministarske sjednice Vijeća EU-a. Ovo je šesti twinning projekt između Hrvatske i Litve.