c S
Dnevne novosti

Trgovinski sporazum između EU-a i Alžira primjenjuje se i na Hrvatsku

30.04.2014 07:20 ZAGREB, 29. travnja 2014.(Hina), Odredbe Euromediteranskog sporazuma između EU-a i njegovih država s jedne strane i Alžira s druge počinju se primjenjivati i na Hrvatsku, iako su zapravo trebale biti primijenjene odmah po ulasku RH u EU prošle godine, priopćeno je u utorak.

Alžirsko predstavništvo u Europskoj uniji izvijestilo je da se odredbe Euromediteranskog sporazuma, koji je potpisan 2002. a stupio na snagu 2005., počinju primjenjivati i na Hrvatsku, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Sporazumom je uspostavljeno područje slobodne trgovine robama i uslugama, a sadrži i odredbe pravila o podrijetlu robe, suradnji u carinskim pitanjima, te odredbe o promicanju i zaštiti ulaganja.

Članstvo RH u EU-u, te članak 108. Euromediteranskog sporazuma trebao je omogućiti nesmetanu primjenu njegovih odredbi na RH od 1. srpnja 2013. "Međutim, alžirska strana je tek nakon intenzivnih aktivnosti i suradnje MVEP-a s radnim tijelima Europske komisije 28. travnja ove godine odobrila primjenu odredbi Euromediteranskog sporazuma na Hrvatsku.

Navedenom odlukom hrvatskim gospodarstvenicima osigurano je korištenje preferencijalnih carinskih stopa za hrvatske proizvode na tržištu Alžira, te veću konkurentnost hrvatskih gospodarstvenika na navedenom tržištu", kaže se u priopćenju.

Kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU-u Europska komisija će sklopiti Dodatni protokol Euromediteranskom sporazumu koji se tiče liberalizacije trgovine za poljoprivredno-prehrambene proizvode i odredbi pravila o podrijetlu robe, dodaje se.