c S
Dnevne novosti

Referendum u osnovnim školama o novom GKU

30.04.2014 07:14 ZAGREB, 29. travnja 2014.(Hina), Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) proveo je u osnovnim školama referendum među 28.199 svojih članova o mogućem potpisivanju novog granskog kolektivnog ugovora (GKU).

Ako se više od 50 posto članova SHU-a na referendumu izjasni za to, novi Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama bit će potpisan u 12 sati. Predsjednica SHU-a Sanja Šprem očekuje da će referendum uspjeti s obzirom da je pregovarački odbor sindikata s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) "ispregovarao najviše što je u ovom trenutku bilo moguće".

Ugovoren je bonus za učitelje s 30 do 35 godina staža, kojima bi tjedna satnica bila smanjena za jedan sat, a za one s više od 35 godina staža za dva sata. Time se dijelom nastojalo nadoknaditi posljedice Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, kojim su zaposlenici s 20 i više godina staža izgubili dodatak od 4, 8 i 10 posto.

Dogovoreno je kako će, u slučaju da neka od javnih službi opet ugovori povećanje plaća za 4,8 i 10 posto na godine staža, SHU s Ministarstvom odmah potpisati sporazum o priznavanju istih prava za zaposlenike u osnovnim školama. Sindikalno članstvo u osnovnim školama izjašnjavalo se do 16 sati, a s obzirom na velik broj članova rezultate referenduma SHU očekuje danas ujutro.

U slučaju GKU-a ugovorena prava bi se primjenjivala retroaktivno od 1. travnja, otkad je stupio na snagu Zakon o uskrati plaća, protiv kojega je SHU podnio ustavnu tužbu. Novi GKU vrijedio bi do kraja 2016. U slučaju nepovoljnog ishoda referenduma, učitelji će ostati bez GKU, odnosno samo s Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama.

U SHU-u kažu kako im tada preostaje da prava svojih članova pokušaju ostvariti dugotrajnim industrijskim akcijama, poput štrajka do ispunjenja zahtjeva.