c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila program mikrokreditiranja

02.05.2014 07:14 ZAGREB, 30. travnja 2014. Hina, Vlada je u srijedu prihvatila kreditni program "Mikrokreditiranje - prvi korak u poduzetništvo" Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije kojim poduzetnicima na raspolaganje stavlja sredstva po uvjetima znatno povoljnijim od komercijalnih.

Programom "Mikrokreditiranje - prvi korak u poduzetništvo" predviđeno je odobravanje mikro-kredita od najmanje 10 tisuća do najviše 120 tisuća kuna. Krediti će se odobravati uz kamatnu stopu od 0,99 posto, uz poček do šest mjeseci te rok otplate do pet godina. Dopušteni udio kratkotrajne imovine u kreditu je najviše 40 posto od iznosa kredita, a vlastito učešće nije potrebno.

U 2014. godini za provedbu programa mikrokreditiranja u državnom proračunu izdvojeno je pet milijuna kuna te se procjenjuje da će se omogućiti izravna podrška za ostvarivanje najmanje 41 novog poduzetničkog poduhvata. Odobrenim kreditima moći će se nabavljati strojevi i oprema, alati i uređaji, omogućit će se financiranje, kupnja/adaptacija zemljišta i poslovnih objekata kao i razvoja softverskih, IT rješenja i ostale nematerijalne imovine. Jedna od mogućih namjena kredita je i financiranje obrtnih sredstava do maksimalno 40 posto iznosa kredita.