c S
Dnevne novosti

EK o švicarskoj odluci da Hrvatima otvori pristup svom tržištu rada

02.05.2014 07:05 BRUXELLES, 30. travnja 2014. Hina,  Europska komisija u srijedu je primila na znanje odluku švicarske vlade da hrvatskim građanima omogući pristup svom tržištu rada, a budući da je riječ o jednostranim mjerama one ne omogućavaju nastavak pregovora o punom sudjelovanju Švicarske u istraživačkom programu EU-a i u programu razmjene studenata.

Švicarska vlada je u srijedu donijela odluku da će postupno otvarati svoje tržište rada i za građane Hrvatske, najmlađe članice EU-a, kroz postupno povećanje kvota za izdavanje radnih dozvola hrvatskim državljanima. Bern je također odlučio dodijeliti 45 milijuna švicarskih franaka, kao doprinos za proširenje EU-a na Hrvatsku. Pitanje slobode kretanja radnika inače je bilo regulirano dodatnim protokolom između Švicarske i EU-a koji je parafiran 15. srpnja prošle godine i koji predviđa prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate sustavno povećavao, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU.

Međutim, parafirani protokol nikada nije potpisan jer su Švicarci na referendumu u veljači ove godine izglasali odredbu o ograničavanju imigracije, nakon čega je Bern priopćio da više nije u mogućnosti potpisati već parafirani protokol. Upravo zato, Europska komisija je reagirala suspenzijom pregovora o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus+, jer se švicarskom odlukom krši načelo slobode kretanja i diskriminira državljane jedne zemlje članice EU-a. "Mjere koje je donijela švicarska vlada su interne, jednostrane mjere. One nisu jednake potpisivanju (protokola) i stoga ne omogućavaju nastavak pregovora o punom sudjelovanju Švicarske u istraživačkom programu EU-a Horizon 2020 i Erasumus +. Zemlje članice su zaključivanje tih sporazuma (o švicarskom sudjelovanju u tim programima) uvjetovale ratifikacijom protokola.

Jedino potpis protokola stavlja Hrvate u jednaki pravni status kao i državljane drugih zemalja članica, koje se mogu osloniti na međunarodni ugovor", rekla je glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen. Glasnogovornica je dodala da će švicarski znanstvenici ipak moći sudjelovati u programu Horizon 2020, ali s istim statusom kao i njihovi kolege iz trećih zemalja, a isto vrijedi i za Erasmus +. U srijedu su veleposlanici zemalja članica dali mandat Europskoj komisiji da započne pregovore sa Švicarskom o Institucionalnom okviru, novom pravnom temelju na kojem bi počivali postojeći i budući sporazumi između Švicarske i EU-a, uključujući i zajedničke institucije koje bi nadzirale provedbu tih sporazuma.