c S
Dnevne novosti

Njemačka poziva na drugi ženevski sastanak o Ukrajini

05.05.2014 07:12 BERLIN, 4. svibnja 2014.(Hina/Reuters), Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozvao je u nedjelju na održavanje druge međunarodne konferencije kako bi se okončala kriza u Ukrajini.

Rekao je da je to predložio u nedjelju u telefonskom razgovoru s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, američklim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, ruskim ministromm vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

"U mnogim razgovorima koje sam imao u zadnjih nekoliko sati zalagao sam se...za održavanje drugog sastanka u Ženevi kao nastavka prvoga", rekao je televiziji ARD prema tekstu intervjua koji će biti objavljen kasnije. Steinmeier je rekao kako bi svrha takvoga sastanka bila da se "konačno razjasne sporazumi o tome kako možemo okončati ovaj sukob i postupno krenuti prema političkom rješenju".

Sjedinjene Države, Rusija, Ukrajina i Europska unija postigli su 17. travnja u Ženevi dogovor u kojem su zacrtane mjere kako bi se riješila kriza, uključujući razoružanje militanata i nacionalni dijalog o ustavnoj reformi. OESS je zadužen za nadgledanje provedbe sporazuma. Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine odbacili su sporazum. Moskva i Kijev se međusobno optužuju za potkopavanje dogovora.