c S
Dnevne novosti

Lokalna samouprava: Zakon o regionalnom razvoju - nepovoljan za ruralna područja

06.05.2014 07:24 SPLIT, 5. svibnja 2014.(Hina), Nacrt Zakona o regionalnom razvoju mogao bi biti vrlo nepovoljan za ruralna područja te potaknuti iseljavanja pučanstva s tih područja, upozorili su predstavnici lokalne vlasti Splitsko-dalmatinske županije i saborski zastupnici iz te županije na sastanku s potpredsjednicima Vlade, ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Brankom Grčićem i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem.

Stupanje na snagu Zakona o regionalnom razvoju očekuje se 1. siječnja 2015. „Strahujemo da bi ovim zakonom moglo doći do depopulacije ne samo dalmatinskog zaleđa već i Like i Gorskog kotara“, istaknuo je nakon sastanka saborski zastupnik HDZ-a Ante Babić. Podsjetio je da stanovnici područja na koje se do sada odnosio Zakon o brdsko-planinskim područjima i Zakon o područjima posebne državne skrbi (PPDS), upozoravaju kako se ne treba mijenjati Zakon PPDS nego ga poboljšati.

Ministar Grčić izjavio je da je na sastanku u Splitu nastojao razbiti strahove u vezi sa Zakonom o reginalnom razvoju. „Ne radi se o ukidanju područja posebne državne skrbi (PPDS), nego o transformaciji sustava državne potpore“, kazao je Grčić. Po njegovim riječima Zakonom o regionalnom razvoju želi se pravednije klasificirati jedinice lokalne samouprave, tako da ih 105, koje do sada nisu bile u nikakvom sustavu potpore, ulazi u sustav, a oko 80 ih izlazi iz sustava potpore.

Jedinice lokalne samouprave koje će ući u sustav potpore su ispod 75 posto prosjeka BDP-a Hrvatske, a one koje će izaći iz sustava potpore prešle su taj prag od 75 posto, pojasnio je. Grčić je najavio da se uvodi novi sustav kategorizacije potpore na bazi indexa razvijenosti. Također je rekao kako će 20-ak jedinica lokalne samouprave diljem Hrvatske koje su izašle iz sustava državne potpore zbog toga što su prešle index razvijenosti od 75 posto, biti vraćene u sustav radi nastavka pomaganja takvim područjima.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji to su, primjerice, općine Vrlika i Hrvace, naveo je. „Ukupno ćemo imati oko 280 jedinica lokalne samouprave koje će biti u sustavu državne potpore, što je za dvadesetak više nego što je to bilo po starim zakonima a potporom ćemo obuhvatiti i veći broj pučanstva nego do sada“, ustvrdio je Grčić.

„Ukupan razvoj naših jedinica lokalne samouprave koje se nalaze u sustavu potpore, bit će od države podržane (godišnje) s više od milijardu kuna kroz porezne i druge olakšice, a osim toga bit će osigurano u Ministarstvu financija još oko 100 milijuna kuna u Fondu za poravnanje, a ta će sredstva biti usmjerena za dopunu onih proračuna (lokalnih) koji su ispod prosječnog fiskalnog kapaciteta Hrvatske i koja će po određenim kriterijima biti dodijeljena tim jedinicama lokalne samouprave kao pomoć“, kazao je Grčić.

Na novinarski upit koja je uloga na današnjem sastanku u Splitu bila ministra policije Ranka Ostojića, Grčić je odgovorio kako je ministar policije ujedno i potpredsjednik Vlade koji pokriva resor upravljanja državnom imovinom. „Na današnjem se sastanku konkretno raspravljalo i o upravljanju vojnim nekretninama koje nisu prosperitetne i koje se na različite načine ustupaju jedinicama lokalne samouprave za njihov razvoj“, dodao je Grčić.

Grčiće je također najavio da će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU ovih dana diljem Hrvatske potpisati 120 ugovora o financiranju malih kapitalnih ulaganja do 1,5 milijun kuna, a osim toga i seriju novih 50-ak ugovora za financiranje projekata jedinicama lokalne samouprave koji se pripremaju za prijavu za povlačenje sredstava iz EU fondova.

Domaćin sastanka bio je župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja (HDZ), koji je upozorio da bi više općina u Splitsko-dalmatinske županije ostvarilo veće financijske gubitke ukoliko bi se usvojio nacrt zakona o regionalnom razvoju. Naveo je primjer da bi primjenom tog zakona, onako kako je predloženo u nacrtu zakone, Sinj godišnje ostvarivao 24 kuna milijuna manje, a Vrgorac 16 milijuna kuna manje nego što je to do sada bio slučaj.