c S
Dnevne novosti

Fuele: Jasna očekivanja Unije od Srbije

06.05.2014 07:10 BEOGRAD, 5. svibnja 2014.(Hina), Povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele poručio je u ponedjeljak u Beogradu da je politika proširenja EU ključna i te naglasio da je njegov posjet Srbiji jasna poruka kakva očekivanja Unija ima od nove vlade i srbijanskog državnog vrha.

Fuele se, nakon cjelodnevnih odvojenih razgovora s visokim srbijanskim dužnosnicima, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem osvrnuo i na stajališta Srbije o krizi u Ukrajini. "Europska unija poštuje odluke Srbije o svim pitanjima, pa tako i u svezi s ukrajinskom krizom", rekao je Fuele, dok je Vučić napomenuo kako je zamolio da Srbija sačuva svoj "nešto drugačije stajalište" u odnosu na ostale zemlje i da ne uvodi sankcije Rusiji.

"Mi podražavamo teritorijalni integritet svake zemlje članice UN, razumije se i Ukrajine, ali iz mnogo razloga - povijesnih, tradicionalnih i svih drugih... molio sam da Srbija sačuva svoje nešto drugačije stajalište u odnosu na ostale zemlje i da ne uvodi sankcije Rusiji", rekao je Vučić novinarima.Fuele je ranije na sastanku s predsjednikom Tomislavom Nikolićem naglasio i da je Srbija napravila "veliki napredak na putu ka EU", te da dolazi "ključno razdoblje za odnose Srbije i EU".

Fuele je upozorio na tri važna aspekta pregovora. Jedan predstavljaju vladavina prava, borbu protiv korupcije, temeljna prava i sigurnost, drugi su gospodarske pitanja, a treći odnosi s Kosovom. Novi predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić istaknuo je da Srbija Europi nije niti će obećavati ono što ne može ostvariti.Vučić je najavio da će Srbija u iduća dva mjeseca obaviti važne gospodarske reforme."Radit ćemo na većem zapošljavanju ljudi, poglavito u privatnom sektoru, gdje također slijede mnoge reforme", rekao je Vučić.