c S
Dnevne novosti

EU dogovorila širenje legalne osnove za sankcije Rusiji

08.05.2014 07:08 BRUXELLES, 7. svibnja 2014.(Hina/Reuters), Europske vlade načelno su se u srijedu dogovorile proširiti legalnu osnovu za sankcioniranje ruskih dužnosnika i tvrtki, otvarajući put za nove "crne liste" najranije u ponedjeljak.

Odluku, koja EU-u olakšava uvođenje sankcija ruskim kompanijama, trebali bi u ponedjeljak službeno potvrditi europski ministri vanjskih poslova. "Imamo političku odluku, još ju samo treba potvrditi", izjavio je neimenovani diplomat. Dvojica su dodala da će visoki dužnosnici Unije o mogućim imenima na listi razgovarati kasnije u srijedu.

EU je već zamrznula imovinu i ukinula vize za 48 Rusa i Ukrajinaca zbog pripojenja Krima Rusiji. Za sada nije poznato kakvi će biti novi kriteriji i hoće li dopustiti da meta sankcija budu i ruski energetski divovi poput gazproma i Rosnefta. Prethodno je EU ciljao na ljude za koje misli da su izravno odgovorni za ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

Nekoliko zemalja u EU-u, međutim, predvođeni Poljskom i Britanijom, vrše pritisak da se ova definicija znatno proširi, vjerojatno da bi uključila one koji podržavaju vladu u Moskvi, što bi otvorilo mogućnost da mete postanu ruski oligarsi. Druge, ipak, oklijevaju, držeći da EU treba biti oprezan da ne raširi svoju mrežu sankcija preširoko i našteti svom vlastitom gospodarstvu.