c S
Dnevne novosti

Njemačka radi na Ženevi 2 o Ukrajini

08.05.2014 07:10 BERLIN, 7. svibnja 2014.(Hina/Reuters), Njemačka sudjeluje u međunarodnim naporima za zaustavljanje krize u Ukrajini kroz proces koji bi bio nastavak prošlomjesečnog sporazuma u Ženevi, rekla je u srijedu glasnogovornica kancelarke Angele Merkel.

"U tijeku su intenzivne konzultacije i osjetljivi pregovori gdje bi se i u kojem formatu razgovori mogli održati", rekla je glasnogovornica. SAD, EU, Rusija i Ukrajina postigle su 17. travnja u ženevi sporazum koji predviđa korake za smirivanje krize, uključujući razoružanje militanata i nacionalni dijalog o ustavnim promjenama.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za podrivanje sporazuma. Govoreći pred donjim domom Bundestaga, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je u srijedu kako je nužno precizirati korake potrebne da bi se razoružale ilegalne skupine i oslobodile vladine zgrade.

Dodao je da bi se SAD, Rusija, Ukrajina i EU trebale dogovoriti oko nove međunarodne konferencije. "Razgovori koje sam o tome vodio jasno su mi pokazali da ne postoji nitko tko odbija novi sastanak u Ženevi", istaknuo je.