c S
Dnevne novosti

Koprić: teritorijalna reforma pretpostavka za sve reforme javne uprave

08.05.2014 07:12 ZAGREB, 7. svibnja 2014.(Hina), Reforma teritorijalne organizacije države pretpostavka je svih drugih reformi javne uprave, poručio je Ivan Koprić iz Instituta za javnu upravu, koji je sa Zakladom Friedrich Ebert u Hrvatskom saboru predstavio "Trideset preporuka za reformu sustava javnog upravljanja Foruma za javnu upravu".

Reforma teritorijalnog ustroja, provedba prave decentralizacije, jačanje uloge lokalnih i regionalnih jedinica, politička volja i podrška javnosti reformi lokalne samouprave, neke su od 30 preporuka proizašlih sa šest Foruma održanih od svibnja 2012. do veljače 2014. Teritorijalni ustroj, ističe Koprić, ne treba "razvaljivati", nego treba pokušati oblikovati nove jedinice koje će biti sposobne preuzeti velik dio javnih poslova. Podsjeća na činjenicu da Hrvatska ima samo 39 naselja s više od 10.000 stanovnika, te 6.759 malih mjesta.

Za postojeće općine i male gradove kaže da ih treba zadržati, ne i ukidati, nego transformirati. U pogled regija poziva se na europska iskustva, gdje najmanje samoupravne regije imaju oko 600.000 stanovnika. Po tom ključu Hrvatska može formirati pet, šest, sedam regija, kaže Koprić i tumači kako njihova uloga nije nadomjestiti županije, nego preuzeti velik dio ovlasti države. Poručuje i kako se reforma ne može raditi preko noći, za nju trebaju dva, odnosno tri mandata, dakle 10 do 12 godina. Koprić ističe da reforma treba podršku svh – građana, poslovne zajednice, te posebno političkih stranaka koje ju trebaju staviti u svoju "ponudu".

Građani trebaju znati tko želi, a tko ne želi reformu, rekao je Koprić. Dietmar Dirmoser iz Zaklade Friedrich Ebert kaže kako u Hrvatskoj očito postoji konsenzus o potrebi reforme javne uprave, no ne i o smjeru, tj. koncepciji s kojom treba ići. Dirmoser upozorava da Hrvatska u odnosu na zapadnu Europu i Sjedinjene Države uvelike zaostaje u reformi državne uprave jer su tamo reformska nastojanja počela još 70-ih i 80-ih godina prošlog stojeća.