c S
Dnevne novosti

Događanja u Europskoj uniji

12.05.2014 07:12 BRUXELLES, 11. svibnja 2014.Hina, Ovaj tjedan na raspravi u Europskom parlamentu pred televizijskim kamerama suočit će se svih pet kandidata za predsjednika Europske komisije, a ministri vanjskih poslova zemalja članica raspravljat će ponovno o ukrajinskoj krizi.

U četvrtak, 15. svibnja u 21. 00 sati u dvorani za plenarna sjednice Europskog parlamenta u Bruxellesu sučelit će se kandidati za predsjednika Europske komisije pet stranačkih grupacija: Jean Claude Juncker (Europska pučka stranka), Martin Schulz (Stranka europskih socijalista), Franziska Keller (Europski zeleni), Guy Verhofstadt (liberali) i Alexis Tsipras (europska ljevica).

Rasprava se održava u organizaciji Eurovizije, a prenosit će je oko tridesetak televizijskih kanala u Europi i moći će se pratiti i preko interneta. Do sada je održano nekoliko rasprava pred televizijskim kamerama u različitim sastavima, a ovo je prvi put da sudjeluje svih pet kandidata. U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Šefovi diplomacija mogli bi donijeti odluku o proširenju popisa osoba kojima je zabranjen ulazak u EU zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima, a po prvi put je na popis bi moglo doći nekoliko tvrtki sa sjedištem na Krimu. Odluka o dodatnim mjerama ovisit će o ocjeni događaja u Ukrajini u posljednjih nekoliko dana.

U utorak, 13. svibnja u Bruxelles dolazi ukrajinska vlada na čelu s premijerom Arsenijem Jacenjukom na sastanak s Europskom komisijom. Komisija je u najavi sastanka istaknula da je odlučna pomoći Ukrajini i da je spremna učiniti sve što je moguće kako bi ta zemlja dobila kratkoročnu i srednjoročnu potporu za potrebne političke i gospodarske reforme s ciljem izgradnje demokratske, neovisne i prosperitetne zemlje.