c S
Dnevne novosti

Tomašić zbog Levyja prijeti prekidom suradnje s uredom EP-a

12.05.2014 07:10 ZAGREB, 9. svibnja 2014.(Hina), Hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić (HSP AS) zaprijetila je u petak prekidom suradnje s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u RH ako se javno ne ogradi od izjave francuskog filozofa Bernard-Henrija Levyja koji je na tribini "Europa pred izborom" prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana nazvao "nacionalkomunistom" poput Vladimira Putina.

Na predavanju ispred Kuće Europe u Zagrebu u četvrtak, uoči Dana Europe, Levy je Tuđmana nazvao hrabrim partizanom koji je u starosti postao "nacionalkomunist" kao što je to danas ruski predsjednik Putin. Tomašić u prosvjednom pismu Uredu za informiranje EP-a izražava negodovanje zbog tih Levyjevih stavova, jer smatra da uspoređivanje prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja moderne Hrvatske Franje Tuđmana s Vladimirom Putinom, ne samo da nema osnove, već predstavlja uvredu za većinu građana RH.

"Iako uvažavam pravo svakog pojedinca na mišljenje, pa tako i Levyja, smatram kako se ovdje radi o vrlo nepristojnom činu kakvom nije mjesto na zbivanjima u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta. Stoga ovim putem tražim da se Ured javno ogradi od stavova gospodina Levya ili ću kao zastupnica u Europskom parlamentu biti prisiljena raskinuti svaku suradnju s hrvatskim uredom institucije čija sam članica", navodi u prosvjednom pismu Ruža Tomašić.

Francuski filozof Bernard Henry Levy u svom je nastupu u četvrtak odao počast Hrvatskoj kao jednoj od europskih zemalja koje su platile najveću cijenu u borbi protiv fašizma i pozvao je da osudi politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina prema Ukrajini.