c S
Dnevne novosti

Mimica: nije svejedno hoćete li glas dati konzervativnoj ili socijaldemokratskoj opciji

12.05.2014 07:14 KARLOVAC, 9. svibnja 2014.(Hina), Neven Mimica (SDP), nositelj liste Kukuriku koalicije za Europski parlament, rekao je na tribini u karlovačkoj Gradskoj knjižnici kako nije svejedno kome će birači dati svoj glas jer je, kako je rekao, važno hoće li ih u Europi predstavljati konzervativna opcija ili progresivna, napredna, socijaldemokratska opcija.

Prva konzervativna opcija zastupa model konzervativne pučke Europe koji zagovara da se novac poreznih obveznika usmjerava u spašavanje onoga što su banke izgubile u velikoj krizi, a izgubile su zato što su išle u špekulacije, a druga opcija je progresivna koja zagovara da se stvorena vrijednost, novac poreznih obveznika, ulaže u razvoj, rast i novo zapošljavanje, ocijenio je Mimica. Za konzervativnu, tzv. pučku Europu kaže da nastoji da se novcem poreznih obveznika spašavaju "oni na strani velikog kapitala i velikog profita". "Njihova je Europa dobra za banke, a ne Europa dobru za građane, a naš je model na strani progresivne, napredne, socijaldemokratske Europe koja zagovara da se nađe prava mjera štednje koja neće ugrožavati, već štititi građane, dakle - Europu građana, rada i solidarnosti", rekao je Mimica.

Na novinarsko pitanje kakva su njegova očekivanja izbornih rezultata, odgovorio je kako očekuje da će njihova lista pod brojem 20 dobiti najviše glasova. Pošto je obišao mnoge općine i gradove te sudeći po onome o čemu razgovarali, napredna socijaldemokratska lista zaista nailazi na razumijevanje, na potporu i visoku razinu očekivanja, rekao je Mimica i dodao kako očekuje da će lista broj 20 dobiti više glasova od svih drugih lista, posebno kada bi izlaznost bila veća od trideset posto. Na kritiku da nedavno nije došao u Savez "Potrošač" potpisati Deklaraciju o temeljnim interesima potrošača Hrvatske odgovorio je kako bi "tome pomoglo da je dobio poziv", ali nije. "Zbilja nisam dobio poziv, a baš sa Savezom 'Potrošač' sam u stalnom kontaktu kao povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača.

Zalažem se za to da nacionalne udruge potrošača imaju sve jači glas u zaštiti prava potrošača i podržavam sadržaj njihove deklaracije. Takav je koncept sadržan i u takozvanoj europskoj potrošačkoj agendi, koja je pak temelj za moj rad u Europskoj komisiji", zaključio je Mimica. Članstvu SDP-a i ostaloj publici predstavila se i Karolina Leaković, međunarodna tajnica SDP-a. Ona je, kao deseta na listi za Europski parlament, najviše zainteresirana za Europu koja se ravnomjerno razvija i u kojoj mladi ljudi imaju priliku pronaći svoj prvi posao. "Europska je unija za tu potrebu izdvojila šest milijardi eura, Hrvatska je među prvima priložila svoj plan za povlačenje tog novca i on će se vrlo brzo početi koristiti", rekla je Leaković.