c S
Dnevne novosti

Beč: kongres Konferencije europskih ustavnih sudova o jačanju suradnje

13.05.2014 07:16 BEČ, 12. svibnja 2014.(Hina), U Beču je u ponedjeljak počeo 16. kongres Konferencije ustavnih sudova s glavnom temom jačanja suradnje i dijaloga između europskih ustavnih sudova na kojoj sudjeluju izaslanstva iz četrdeset država među kojima je i hrvatsko izaslanstvo koje predvodi predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec.

Otvarajući taj međunarodni skup u svečanoj dvorani dvorca Hofburg u Beču austrijski savezni predsjednik Heinz Fischer naglasio je kako je ustavna suradnja najvažnija karika u ostvarivanju vladavine prava i za razvitak demokratskog društva. "Ustavni sud je glavni stup razvitka demokracije u donošenju objektivnih i neovisnih odluka", istaknuo je Fischer. Svrha kongresa je jačanje suradnje među ustavnim sudovima, ali i između nacionalnih i europskih sudova u Strasbourgu i Luxembourgu.

Predsjednica hrvatskog Ustavnog suda Jasna Omejec naglasila je posebno veliku važnost ovog skupa za hrvatsko ustavno sudstvo i daljnje promicanje dijaloga i suradnje s dva europska suda u idućem razdoblju. Prema njezinim riječima, u bilateralnim susretima s kolegama iz Njemačke, Turske i država u regiji bilo je riječi o predstojećim zajedničkim projektima na promicanju vladavine prava i ljudskih prava.

Dodala je da je predviđen i poseban sastanak predsjednika europskih ustavnih sudova na kojem će se odlučivati o pridruženom članstvu konferenciji ustavnog suda Kosova te o punopravnom članstvu nizozemskog vrhovnog suda s obzirom da ta zemlja nema ustavni sud.

Konferencija europskih ustavnih sudova za Hrvatsku je posebno značajna, rekla je Omejec, jer je kao posebna organizacija utemeljena 1971. godine u Dubrovniku, a osnovale su je Njemačka, Austrija, Italija i bivša SFR Jugoslavija. Kongres Konferencije europskih ustavnih sudova, koji je u bečkom Hofburgu okupio oko 200 sudionika iz 40 europskih zemalja i kao goste predstavnike ustavnih sudova svih kontinenata trajat će do 14. svibnja.