c S
Dnevne novosti

Vrdoljak: dok je Ina uništavana, MOL napredovao

13.05.2014 07:14 ZAGREB, 12. svibnja 2014.(Hina), Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako podaci do kojih su došli Vladini konzultanti pokazuju da je Ina od ulaska MOL-a uništavana, dok je istodobno MOL napredovao.

Analiza koju su napravili Vladini konzultanti ukazuje da je Hrvatska izgubila nekoliko milijardi dolara s obzirom na neostvarivanje poslovnih ciljeva definiranih 2003. i 2009. godine, kaže Vrdoljak. "Došao je trenutak kad se moramo suočiti s istinom, a istina je da se Ina uništavala", dodaje. Prema pisanju Jutarnjeg lista, studija koju su za hrvatsku Vladu izradili američka konzultantska tvrtka AT&Karney te Oil & Gas Consulting pokazala je da je nakon preuzimanja Ine MOL hrvatsku stranu nepridržavanjem dogovora oštetio za 6,2 milijarde dolara.

Po podacima s kojima barata Ministarstvo gospodarstva, u razdoblju od 2009. do (uključivo) 2012. godine, prodaja MOL grupe porasla je za 10 posto, a Inina pala za dva posto, ukupne dokazane rezerve ugljikovodika MOL grupa porasle su šest posto, a Inine pale osam posto dok su investicije MOL grupe u istraživanje i eksploataciju (upstream) porasle 33 posto, a Inine pale za 23 posto. Računica Vladinih konzultanata, na koju se poziva Ministarstvo, pokazuje i da su investicije u Ini s 4,4 milijarde kuna u 2009. godini, pale na samo 974 milijuna kuna u 2012. godini.

Kako se doznaje, s tim su podacima hrvatski pregovarači suočili pregovarače MOL-a tijekom zadnjeg pregovaračkog kruga u Ini, no oni su ih popratili šutnjom. Među poteze koji su srozali Inu u zadnjih desetak godina, a nisu u skladu s ugovornim obvezama MOL-a, u Ministarstvu ubrajaju prepuštanje Ininih tržišta susjednih zemalja, posebno Srbije, MOL-u, MOL-ovu kupnju hrvatske tvrtke Tifon čime se izravno konkurira Ini te neulaganje u rafinerije. U Ministarstvu kažu kako Vlada, kao Inin dioničar, od MOL-a želi jamstvo da će ulagati u Inu, udio u upravljanju sukladan dioničkom paketu, sklapanje novog dioničarskog ugovora i dekonsolidacija Ine iz MOL grupe.

Kako se doznaje, novi dioničarski ugovor nuđen je tijekom pregovora Mađarima kao dobra opcija za njih u kontekstu sudskog procesa koji se vodi protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanaderu kojeg se sumnjiči da je upravljačka prava MOL-u u Ini prepustio nakon što ga je MOL odnosno njegov čelni čovjek Zsolt Hernadi podmitio. Ako Vrhovni sud potvrdi presudu Županijskog, prema kojoj je Sanader kriv, postojeći ugovor i tako bi morao biti izmijenjen, pa je ideja bila da se Mađare novim ugovorom obveže da dosadašnju štetu namire ulaganjima. No oni, kako se doznaje, nisu na to pristali.