c S
Dnevne novosti

Josipović u SAD-u: RH mogući važan čimbenik energetske neovisnosti Europe

13.05.2014 07:12 ZAGREB, 12. svibnja 2014.(Hina), Predsjednik Ivo Josipović, koji se nalazi u višednevnom radnom posjetu SAD-u, u ponedjeljak je rekao da će američkim gospodarstvenicima iz energetskog sektora poručiti da je Hrvatska stabilna zemlja s izgledima da bude važan čimbenik u energetskoj neovisnosti Europe.

Josipovićev posjet SAD-u, prvo u Washingtonu gdje ga u srijedu očekuje susret s potpredsjednikom Joem Bidenom, a potom i Houstonu, prvenstveno je posvećen energetskoj sigurnosti i energetskim projektima koje Hrvatska razvija. "Moje poruke su i politici i naftnom biznisu ovdje da je Hrvatska stabilna zemlja, zemlja koja ima znanja i prirodnih resursa i koja je tako pozicionirana na mapi Europe da može biti jedan od najvažnijih čvorišta energetske sigurnosti Europe", izjavio je za HTV predsjednik Josipović prvog dana posjeta tijekom kojeg se sastaje s hrvatskom dijasporom.

Izrazio je zadovoljstvo dokumentacijom koju je vlada izradila o mogućim nalazištima nafte i plina u Jadranu za čime američke kompanije pokazuju interes.Također je kazao da je ukrajinska kriza "potencirala značaj Hrvatske u projektu energetske sigurnosti Europe"."Hrvatska svojom infrastrukturom, LNG-om, naftovodom i plinovodom, koju tek treba izgraditi može biti onaj faktor koji osigurava energetsku sigurnost Europe od Rusije i ostalih zemalja", ustvrdio je Josipović. Osvrnuo se u tom kontekstu i na INA-u koja je, kako je rekao, "bez obzira na vlasničke udjele ključna hrvatska kompanija", s kojom se nažalost nije upravljalo "onako kako smo željeli".

U razgovoru za Novu TV izrazio je uvjerenje da će vlada, koja vodi pregovore s mađarskim MOL-om, štititi interese Hrvatske, ali imati i razumijevanja za opravdane interese druge strane."Dogovor je, uostalom, uvijek bolji od parničenja i vođenja sporova", ocijenio je predsjednik. Izrazio je uvjerenje da će vlada na najbolji mogući način pronaći jedan zajednički dogovor s Mađarima.Predsjednik Josipović je ranije za Financial Times napisao članak upravo o o energetici i kazao kako nedavno snimanje podmorja Jadrana ukazuje na to da Hrvatska ima znatne rezerve plina i nafte za istraživanje.

"Međutim, čistoća Jadrana je dragocjena za važan turistički sektor u Hrvatskoj koji mora biti zaštićen. Zbog toga se Hrvatska, dok nastavlja razvijati energetske rezerve, mora pobrinuti da se to radi uz najviše ekološke standarde, istaknuo je krajem travnja Josipović.Što se gospodarske politike tiče, Josipović je potvrdio da će s potpredsjednikom Bidenom su srijedu svakako razgovarati o ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja jer "američka administracija sklapa takve ugovore kada prepozna da je takav interes ulagača i SAD-a u pojedinu zemlju""Mi smo sada u fazi kada se konzultiramo s ulagačima koji jesu u Hrvatskoj i siguran sam da će oni iskazati interes da se takav interes sklopi. To će zasigurno imati i odličan povratan efekt", rekao je Josipović, izrazivši uvjerenje da će to pomoći u povećanju broja američkih ulagača u Hrvatsku.U Hrvatskoj trenutno djeluje 101 predstavništvo američkih tvrtki.

Vizni režim također je jedna od bilateralnih tema i tu je šef hrvatske države "prilično optimist"."Očekujem da bi moglo doći do ukidanja viznog režima... brojke i oni kriteriji koji govore o tome da li neka država zaslužuje ili ne zaslužuje ukidanje viznog režima idu nama u prilog", kazao je Josipović.Prema njegovim riječima, nezaobilazna tema u razgovorima s Bidenom biti će i BiH. Ne samo SAD već i Europa, objasnio je Josipović, zainteresirani su za odnose u regiji."Potpuno je jasan interes SAD-a, Europe i naravno i nas da imamo stabilno okružje i da države iz tog okružja ispune kriterije za članstvo u EU, a neke i za NATO, i da se priključe europskom klubu", rekao je Josipović.

Ustvrdio je da za stanje u BiH "još nema nekog rješenja i da ga neće biti bez suglasja u samoj BiH bez obzira koliko se upirala Europa", izrazivši uvjerenje da će SAD i EU, prije nego reagiraju, zasigurno prvo pričekati izbore. Potvrdio ja i da Hrvatska ima "neke inicijative" po pitanju rješavanja stanja u nama susjednoj državi.Josipović službeni dio posjeta počinje u ponedjeljak navečer (utorak rano ujutro po srednjoeuropskom vremenu) prijemom za diplomatski zbor i hrvatsku zajednicu u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu. Drugoga će se dana boravka u SAD-u sastati s predstavnicima Kongresa, američkih nevladinih institucija i 'think-tankova', a u srijedu će u Bijeloj kući razgovarati s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom. "Gotovo sigurno" će se tom sastanku pridružiti i predsjednik Barack Obama.

Posjet SAD-u Josipović nastavlja u četvrtak i petak Houstonu, u Teksasu, na energetskom forumu na kojem će biti okupljeno tridesetak naftnih i plinskih tvrtki, a razgovarat će se o ulaganjima u energetske projekte u Hrvatskoj.Hrvatska iz SAD-a najviše uvozi upravo naftu, a potom i plin. Predsjednik Josipović će se također sastati i s američkim investitorima iz drugih sektora koji s iskazali interes za ulaganja u Hrvatskoj.