c S
Dnevne novosti

Grčić: u prvom kvartalu moguć rast BDP-a

14.05.2014 07:20 ZAGREB, 13. svibnja 2014.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kako bi Hrvatska u prvom kvartalu mogla ostvariti pozitivnu stopu rasta BDP-a.

Grčić kaže da na to ukazuju svi glavni makroekonomski pokazatelji za prvo tromjesečje, među ostalima rast industrijske proizvodnje, trgovine na malo, izvoza, a ističe i kako je u travnju broj nezaposlenih po prvi put smanjen na godišnjoj razini nakon 2008. godine.

Pozitivan doprinos BDP-u Grčić očekuje i od javnih financija, ali upozorava da će nastavak fiskalne konsolidacije u nastavku godine "smiriti javnu potrošnju".

Dobri pokazatelji, po njegovim riječima, dolaze u pravo vrijeme, uoči road showa na kojemu će on i budući ministar financija Boris Lalovac ulagačima ponuditi državnu euroobveznicu u iznosu od milijardu eura. Ta bi obveznica poslužila za pokrivanje svih međunarodnih obveza Hrvatske za ovu godinu, odnosno za reprogram tih obveza, rekao je.

"Želimo poslati dvije ključne poruke - prva je da je Vlada stabilna bez obzira na promjene, a druga da nastavljamo s reformama te da imamo prve indikatore promjene stanja u gospodarstvu na bolje", kazao je Grčić.