c S
Dnevne novosti

Barbić: u Hrvatskoj ne postoji pravna sigurnost

15.05.2014 07:22 OPATIJA, 14. svibnja 2014.(Hina), Predsjednik Saveza udruga pravnika u gospodarstvu akademik Jakša Barbić izjavio je kako u Hrvatskoj ne postoji pravna sigurnost jer je pravni sustav potpuno izneređen.

Barbić je to izjavio u Opatiji, otvarajući 52. susret pravnika u gospodarstvu. "U vrijeme dok je u Hrvatskoj pravni sustav bio u priličnom neredu te u postupku modernizacije usvojilo se dodatnih 110.000 stranica europske pravne stečevine, koja je danas dosegnula i 150.000 stranica, uključujući i pravomoćne presude na europskim sudovima" rekao je Barbić u Opatiji na otvaranju 52. susreta pravnika u gospodarstvu.

Ocijenio je kako se tom usvajanju europske pravne stečevine pristupilo bez studiozne pripreme te da se nije vodilo brige o sustavu u cjelini. Danas Hrvatska ima oko 1000 zakona i više tisuća podzakonskih akata, što je golemo mnoštvo tekstova u kojima je snalaženje postalo nemoguće, rekao je Barbić ustvrdivši kako se u tome teško snalaze i pravnici specijalisti za određena područja te da se zakoni se ne pišu zbog njih, nego zbog građana ili pravnih osoba.

Istaknuo je kako su problem i stalne izmjene zakona, pri čemu su neki propisi izmijenjeni i više od 30 puta. "Događa se da se izvorni tekstovi zakona razlikuju u elektronskom i tiskanom izdanju Narodnih novina", podsjetio je. Barbić je ustvrdio da niti jedno područje nije doživjelo veće promjene od pravnog sustava te da nijedna struka nije više na udaru od pravne. "Zakonodavnim tijelima su upućeni prijedlozi i od njih se očekuje da srede stanje u pravnom sustavu, a tu se ništa ne događa", rekao je dodavši kako se pravnici u takvom stanju moraju mnogo osobno neprestano obrazovati u struci jer inače neće moći uopće djelovati.

U prvom plenarnom predavanju Jakša Barbić je iznio niz primjera razlika u tužbama na pobijanje odluka skupština ili njenih članova između dioničkih društava i društva s ograničenom odgvornošću. U drugom plenarnom predavanju je Marko Ivkošić s Pravnog fakulteta u Splitu iznio elemente novog Zakona o preuzimanju dioničkih društava. Skup u Opatiji završava 16. svibnja.