c S
Dnevne novosti

Barroso obećao Moldaviji europsku perspektivu

16.05.2014 07:10 BRUXELLES, 15. svibnja 2014.Hina, Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso potvrdio je u četvrtak u Bruxellesu da će sporazum o pridruživanju s Moldavijom biti potpisan 27. lipnja, ističući da to nije krajnji domet u odnosima EU-a i te zemlje te da ona ima europsku perspektivu.

"Vjerujemo u europsku perspektivu Moldavije. Sporazum koji će biti potpisan 27. lipnja ne vidimo kao kraj puta i on ne predstavlja krajnji cilj u odnosima EU-Moldavija", rekao je Barroso nakon susreta s moldavskim premijerom Iuriem Leancom. Premijer Leanca je zahvalio Barrosu na "jasnoj izjavi" o europskoj perspektivi, dodajući da bi njegova zemlja željela postati članicom EU-a za vrijeme rumunjskog predsjedništva EU-om 2019. godine.

Leanca je dodao da europske aspiracije njegove zemlje ne znači da ona ne može surađivati istodobno i s Rusijom. "Integriranje u Europu ne treba nas priječiti u tome da poboljšavamo, produbljujemo i obogaćujemo naše odnose s Rusijom", rekao je moldavski premijer. Predsjednik Komisije Barroso osudio je pritisak kojemu Rusija izlaže bivše republike Sovjetskog Saveza kada se one nastoje približiti EU-u. "Pravo neke zemlje da pregovora s drugom zemljom načelo je koje je bilo prihvaćeno čak i za vrijeme hladnog rata i očekujemo od Rusije da to poštuje", rekao je Barroso.

Iako se u Europskoj uniji u posljednje vrijeme, nakon ukrajinske krize, nešto češće spominje europska perspektiva za zemlje Istočnog partnerstva, ona nije izgledna u sljedećih pet godina čak ni za zemlje koje već pregovoraju poput Srbije ili Crne Gore, dok za zemlje Istočnog partnerstva čak ne postoji ni odluka da bi te zemlje mogle jednog dana postati članicama. Istočno partnerstvo je zamišljeno kao forum za tijesnu suradnju sa zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, ali bez perspektive članstva.