c S
Dnevne novosti

EK predlaže zabranu lebdećih koća

16.05.2014 07:12 BRUXELLES, 15. svibnja 2014.Hina, Europska komisija je predložila u četvrtak potpunu zabranu uporabe lebdećih koća u svim vodama Europske unije od 1. siječnja sljedeće godine, kako bi se spriječilo izbjegavanje pravila koja su do sada bila na snazi.

"Ribolov lebdećim koćama uništava morsko stanište te ugrožava morske divlje vrste i održivi ribolov. Uvjerena sam da su jedini način trajnog iskorjenjivanja ove prakse jasna pravila koja nije moguće različito tumačiti", izjavila je povjerenica za pomorstvo i ribarstvo Maria Damanaki.

Lebdeće ili pelagične koće plove pri ili na samoj površini vode kako bi se omogućio ulov ribljih vrsta koje plivaju u gornjem dijelu vodenog stupca. Od 2002. sve lebdeće mreže, bez obzira na veličinu, kojima se love vrlo migratorne vrste poput tuna i sabljana zabranjene su u vodama EU-a.

Tim mrežama se i nehotice ulove morski sisavci, kornjačke i ptice, koji su većinom zaštićeni zakonodavstvom EU-a.Iako EU već ima zakonodavni okvir, pravila se ne poštuju u potpunosti.

Komisija je stoga u travnju 2013. objavila plan revizije režima EU-a o ribolovu lebdećim mrežama te pokrenula dvije studije i javno savjetovanje (zaključeno u rujnu 2013.) o malom ribolovu lebdećim mrežama, kako bi izradila pregled tog sektora, procijenila učinak lebdećih mreža na zabranjene i zaštićene vrste te odlučila kako revidirati provedbu pravila EU-a u području malog ribolova lebdećim mrežama.