c S
Dnevne novosti

Joispović poručio stanovnicima ugroženih područja da se drže uputa za evakuaciju

19.05.2014 07:10 TOPOLA, 18. svibnja 2014. (Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji se nalazi u obilasku ugroženih područja županjske Posavine, rekao je kako su štete na terenu ogromne i zahvalio je svima koji sudjeluju u obrani od poplava.

"Želim poručiti stanovnicima ugroženih područja: držite se uputa i naredbi za evakuaciju jer su one rezultat ozbiljne procjene," kazao je Josipović, ocijenivši kako svako nepridržavanje uputa može biti kobno. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je u pratnji predsjednika Josipovića, upozorio je da opasnost nije prošla i naveo da je jednu osobu vojska spasila u zadnji trenutak. "Moram reći da je vojska pronašla jednu osobu koju su u zadnji trenutak spasili jer je bila potpuno pothlađena," kazao je Ostojić.

Mnogi mještani ugroženih sela i dalje ne žele poslušati zapovijedi za evakuaciju, rekao je. Niti je opasnost prošla, niti ona završava i proći će još mnogo dana do trenutka kad će žitelji ovoga kraja moći potpuno odahnuti, rekao je ministar Ranko Ostojić, ponovivši da je u Rajevu Selu u prodoru vode rijeke Save smrtno stradala jedna osoba, a još se traga za dvije. Predsjednik Josipović je, na pitanje novinara jesu li u obrani od visokog vodostaja načinjeni propusti u reakcijama nadležnih službi, kazao kako to ne može reći i da ono što se događalo treba, kada opasnost prođe, studiozno proučiti te učiniti sve što je potrebno da se pogreške, ako ih je bilo, više ne ponove.

Slavoniji država može pomoći rezervama, što se već sada čini, a naći će se i načina za financijsku pomoć ugroženim područjima, rekao je Josipović u nedjelju u Topoli kod Bošnjaka, nakon što je obišao savski nasip u tom mjestu. Predsjednika Ivu Josipovića na nasipu u Topoli dočekali su predsjednik i načelnik županijskog stožera za zaštitu i spašavanje župan Božo Galić i Zdravko Kelić te ga upoznali sa situacijom u tom mjestu. Nakon Topole, predsjednik Josipović posjetit će i Vrbanju te Drenovu a potom obići i evakuirane mještane koji se nalaze u Cerni i Gradištu.