c S
Dnevne novosti

Zahtjev HZZO-u: svima jednaka dostupnost bioloških lijekova

19.05.2014 07:07 ZAGREB, 18. svibnja 2014.(Hina), Hrvatsko udruženje za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis (HUCUK) upozorava da oboljeli od tih bolesti danas u Hrvatskoj nemaju jednak pristup novim terapijama, jer se skupi biološki lijekovi za upalne bolesti crijeva sada financiraju iz bolničkih limita, umjesto iz HZZO-ova fonda namijenjenog posebno skupim lijekovima.

Uoči Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva, 19. svibnja, HUCUK apelira na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) da izmjenom načina financiranja bioloških lijekova svim oboljelima u Hrvatskoj omogući jednaku dostupnost te terapije. Sadašnje stanje dovelo je do velikog nesrazmjera u dostupnosti terapije, zbog toga što različite bolnice ovise o svojim proračunima. Crohnova bolest i ulcerozni kolitis kronične su i neizlječive upalne bolesti crijeva koje pogađaju uglavnom mladu populaciji u dobi između 18. i 25. godine, te često dovode do slabije kvalitete života, smanjenja radne sposobnosti i invaliditeta, a pojedine komplikacije i do smrtnog ishoda.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 4500 oboljelih od tih bolesti, od kojih 10 do 15 posto treba biološku terapiju. Njezinom ranom primjenom moguće je promijeniti prirodni tijek bolesti, zaustaviti napredovanje upalnog procesa, te spriječiti komplikacije i nastanak invaliditeta. Pročelnik Zavoda za gestroenterologiju i hepatologiju Klinike za unutrašnje bolesti KBC-a Zagreb Boris Vucelić ističe etičku važnost pitanja da se adekvatna terapija omogući svakom bolesniku u Hrvatskoj. "Težimo da se oslobode sredstva izvan limita bolnica, kako bi biološku terapiju mogli dobiti svi bolesnici koji je trebaju", kaže Vucelić.

Bolesnicima s agresivnim oblikom Chronove bolesti ili ulceroznog kolitisa biološki lijekovi moraju biti dostupni odmah, na početku bolesti, kako bi se spriječio invaliditet. Iako je riječ o skupim lijekovima, dugoročno to znači velike uštede za društvo jer je riječ o bolesti koja, ako se ne liječi, uzrokuje visok stupanj invalidnosti. To su mladi ljudi, koji često zbog bolesti ne mogu raditi i osnovati obitelj, ističe Vucelić. Biološki lijekovi su zahvaljujući novom mehanizmu kontrole upale doveli do dramatične promjene u sudbini oboljelih. No, da bi se mogla spriječiti progresija oštećenja, komplikacije i invalidnost, vrlo je važno da ih se počne upotrebljavati odmah nakon pojave bolesti. Da bi terapija bila održiva, tražimo da se iz bolničkog limita financira samo prva godina terapije, a nakon toga da ona prijeđe na teret fonda za posebno skupe lijekove, kaže Vucelić.

Time bi se rasteretili bolnički proračuni i olakšao pristup biološkim lijekovima svim bolesnicima za koje se utvrdi da ih trebaju primati, ističe predstojnik Zavoda koji je referentni centar za upalne bolesti crijeva Ministarstva zdravlja. HUCUK pak upozorava da su oboljeli od upalnih bolesti crijeva, koji su osiguranici HZZO-a, dovedeni u nejednak položaj u odnosu na neke druge bolesnike koji biološku terapiju već koriste na trošak posebnog HZZO-ova fonda za skupe lijekove. "HZZO bi morao svojim osiguranicima oboljelima od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa osigurati jednak položaj u odnosu na oboljele od drugih imunoloških bolesti koji su korisnici biološke terapije", poručuje udruga.

HUCUK također apelira na mjerodavne institucije da se osobe oboljele od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa prepoznaju u mirovinskom i socijalnom sustavu kao osobe s invaliditetom. Te bolesti treba napokon uvrstiti u hrvatske zakone i propise kako bi se uspostavili kriteriji za određivanje stupnja tjelesnog oštećenja i procjene radne sposobnosti, da oboljeli mogu lakše ostvarili prava iz socijalnog i mirovinskog sustava, naglašava udruga.