c S
Dnevne novosti

Sabor: za nula promila na radnom mjestu samo SDP

19.05.2014 07:17 ZAGREB, 16. svibnja 2014. (Hina),Vlada i Klub SDP-a ostali su u petak usamljeni u stavu da bi zakonom o zaštiti na radu u potpunosti trebalo zabraniti pijenje alkohola na radnom mjestu.

Ostali klubovi, ali i SDP-ov Nenad Stazić, smatraju da bi količinu alkohola u krvi radnika trebalo ograničiti na 0,5 promila, kao u prometu ili prepustiti poslodavcu da, ovisno o vrsti posla, sam odredi kada mu je radnik pripit. Silvano Hrelja (HSU) uvjeren je da će takva odredba dovesti do zlouporaba. "Mislim da će ovdje biti isto tako puno izbjegavanja priznavanja ozljeda na radu od strane poslodavaca, jer će tumačiti ovu odredbu - bio si pijan i neću ti priznati ozljedu na radu", rekao je Hrelja. Smatra da se niska koncentracija alkohola ne bi smjela tumačiti kao pripitost, a upozorio je da se pripitost u prometu u sudskoj praksi proglašava tek nakon 0,8 promila. "Možemo mi biti veći katolici od Pape, ali mislim da si kompliciramo život i riskiramo probleme", zaključio je Hrelja.

Petra Baranovića (HNS) takva odredba podsjeća na američku prohibiciju iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Upitao je i kako će se to odraziti na radna mjesta ministara i saborskih zastupnika. "Budimo pošteni, koliko smo zakona donijeli kad su mnogi s 0,2 promila govorili puno pametnije od onih koji su imali 0,0", rekao je Baranović, upozoravajući da bi posao zastupnika trebao nositi najveću odgovornost. Laburist Branko Vukšić uvjeren je da "građani moraju piti kako bi podnijeli gospodina Milanovića i ovu vlast". "Ministar Mrsić trebao je dići glas kada je drugi ministar, njegov kolega sedam butelja u Splitu slistio za vrijeme ručka. Gradonačelnik Splita, Hajdaš Dončić i ne znam tko, slistili su sedam butelja i nikom to nije bilo čudno, a poslije toga je donio neke odluke. Kakve, pijane?", upitao je Vukšić.

Mile Horvat (SDSS) podsjetio je, pak, da je sve više zagovornika legalizacije lakih droga. "Netko može doći blago našmrkan na posao. Po čemu je njegova varijanta prihvatljivija od onoga tko će popiti čašu crnog vina poslije ručka", upitao je Horvat. Ublažavanju odredbe o nula promila oštro se usprotivila Ingrid Antičević-Marinović, koja je kolege prozvala za neodgovornost, ocijenivši da su saborske zastupnike "prikazali kao pijančine". I Gordana Sobol smatra da će predložena odredba doprinijeti borbi protiv alkoholizma, no Goran Marić (HDZ) smatra da bi revnost u toj borbi trebalo pokazati na drugim poljima, primjerice kad je riječ o maturantima koji danas slave "norijadu". "Danas maturanti imaju svoju čuvenu zabavu. Znate što piše u uputama kada idu na Bundek? Da je zabranjeno unošenje alkohola i staklenih bočica, da je dopušteno samo unošenje sokova i piva. I nitko nije reagirao", rekao je Marić, pozvavši pravobraniteljicu za djecu da reagira na taj slučaj.

Marić se zalaže za punu zabranu alkohola na radnom mjestu i u prometu, no upozorio je da se zakoni često ne provode. "Zabranit ćemo pušenje, ali neka se puši svugdje. Je li netko kaznio u Saboru ikoga zašto se puši po hodnicima, puši se u prostorijama unutra, a u zakonu imamo zabranjeno pušenje", upozorio je. Ministar Mirando Mrsić ostao je pri ideji o nula promila na radnom mjestu, a naveo je da jednom od šest smrtnih slučajeva na radu bila riječ o alkoholiziranoj osobi. "Upravo zbog tog jednog slučaja, za koji možemo reći da bi se izbjegao da nije bilo alkoholiziranosti, zbog te jedne obitelji koja je ostala bez hranitelja, inzistiramo na ovakvoj odredbi", rekao je Mrsić. Naglasio je da alkoholiziranost nije razlog za izvanredni otkaz. "Jasno da nitko neće dobiti otkaz zbog toga. Taj dan neće raditi, doći će drugi dan i raditi normalno", uvjeren je ministar. Sabor će zasjedanje nastaviti u srijedu.