c S
Dnevne novosti

Ministarstvo poljoprivrede: aktivnosti na poplavljenom području

20.05.2014 07:08 ZAGREB, 19. svibnja 2014.(Hina), Sa područja županjske Posavine, pogođenih poplavama, do ponedjeljka, 19. svibnja, prema privremenim podacima Ministarstva poljoprivrede, evakuirano je 2.520 goveda, 3.900 svinja, 370 ovaca i 20 konja, i to iz više mjesta - Vrbanja, Strošinci, Soljani, Drenovci, Račinovac i Rajevo selo.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u ponedjeljak kako poduzima sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti kako bi se umanjile i sanirale štete u poljoprivredi, te sačuvala stoka na poplavljenom području. Ističu pritom kako će se nakon povlačenja vode moći procijeniti ukupne štete u poljoprivredi. Napominju kako je ministarstvo putem veterinarskih službi na poplavljenom području aktivno uključeno u spašavanje i evakuaciju životinja, a osigurane su i slobodne štale (farme) u koje se smješta stoka, te se osigurava dostava hrane za stoku.

Na području županjske Posavine situacija je protekla dva dana bila najkompliciranija jer se najviše radilo na evakuaciji ljudi, životinja i zaštiti imovine. Evakuacija životinja se provodila na području svih općina. Ljudi su proteklih dana stoku najčešće vozili samostalno sa prikolicama jer im je tako bilo najjednostavnije radi poznatog odredišta koje su sami dogovorili. U evakuaciji su im pomagali i veterinari koji su prisutni u svakom stožeru te u stalnoj komunikaciji sa veterinarskim inspektorima i čelnicima stožera koordiniraju i pomažu u organizaciji izvlačenja stoke putem kamiona.

Pojedine velike farme su samostalno evakuirale stoku, a brojne tvrtke su im ponudile svoje kamione za prijevoz u koordinaciji sa Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane, koja je izradila i plan slobodnih farmi na koju je moguće evakuirati stoku, a svoje su kapacitete ponudile pojedine farme sa područja Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Vukovarsko- srijemske županije i dr. Ističu kako kako na terenu vlada velika solidarnost među poljoprivrednicima, primjerice tvrtka Bio Adria iz Istre spremila je jedan šleper hrane koji će poslati u poplavljeno područje, Konjički klub Korana iz Karlovca ponudio je 25 ha ograđenog prostora za konje iz poplavljenih područja, pomoć kod saniranja štete aktivno pruža i PIK Vrbovec itd. Evakuacija stoke se i dalje provodi, a prikupljaju se podaci o farmama gdje je stoka izmještena kako bi se dopremila hrana koju nude i fizičke osobe. Prikupljaju se i podaci o raspoloživim kapacitetima i lokacijama farmi za moguće nove evakuacije.

Evakuirane životinje smještene su na područjima Otok, Komletinci, Nijemci, Donje Novo Selo, Apševci i Lipovac, Mohovo, Lovas, Berak, Pačetin, Bršadin, Borovo, Vrpolje, Suhopolje. Zbog mogućih daljnjih izmještanja životinja sa poplavljenog područja istočne Slavonije izrađuje se i dodatan popis objekata u koje je moguće smjestiti stoku, a Ministarstvo poziva i ostale vlasnike koji imaju slobodne kapacitete ili mogu pomoći u hrani da se jave. Iz Ministarstva poljoprivrede navode da je organiziran prijevoz lešina koje se već sakupljaju i postavljeni su kontejneri za odlaganje kako bi bile što prije neškodljivo uklonjene. Navode i kako će daljnje aktivnosti Ministarstva poljoprivrede (Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane) po povlačenju vode sa poplavljenih područja biti organizacija neškodljivog zbrinjavanja lešina domaćih i divljih životinja na način da su jedinice lokalne samouprave dužne osigurati opremu/mehanizaciju kao i osoblje za skupljanje i utovar na zatečenim lokacijama.

Pritom napominju kako je odvoz u kafileriju na neškodljivo uklanjanje moguć samo od registriranih prijevoznika, uz kontorolu nadležnih veterinarskih službi. Daljnja su aktivnost sanacija terena u svrhu sprječavanja širenja zaraznih bolest kod životinja, provođenjem mjera DDD-a, te ostalih mjera koje se procjene nužnima. Kako postoji realna procjena da će dio lešina biti raspadnut, njih je moguće neškodljivo ukloniti zakapanjem na mjestu gdje su zatečene ili u neposrednoj blizini uz rješenje nadležnog veterinarskog inspektora. Od jedinica lokalne samouprave zatražit će se da kod nadležnih tijela (Hrvatske vode i vodopravna inspekcija) ishoduju žurno procjenu ugroženosti voda i drugog okoliša. Posjednicima će biti dane upute za postupanje u svrhu sprječavanja pojave zaraznih i nametničkih bolesti koje se mogu javiti nakon poplava.

Po ukidanju izvanrednih mjera, te kad se ostvare mogućnosti vraćanja izmještenih životinja na gospodarstva podrijetla - veterinarska će služba po zahtjevu posjednika provesti procjenu zdravstvenog stanja životinja i poduzeti potrebne mjere za sprječavanje mogućeg širenja bolesti. Ministarstvo će i nadalje surađivati sa nadležnim Zavodom za javno zdravstvo - epidemiološkom službom u cilju sprječavanja mogućeg širenja zaraznih bolesti od kojih mogu oboljeti i ljudi/zoonoza, a preporučit će jedinicama lokalne samouprave da obnove ugovore sa tvrtkama koje obavljaju poslove DDD te provedbu na stambenim objektima i u domaćinstvima (podrumi, ostave, bunari i dr.).