c S
Dnevne novosti

Sabor o novom Zakonu o izvlaštenju

22.05.2014 07:22 ZAGREB, 21. svibnja 2014.(Hina), Hrvatski će sabor u nastavku sjednice raspravljati o konačnom tekstu novog Zakona o izvlaštenju, kojim Vlada želi ubrzati proceduru izvlaštenja i olakšati provedbu investicijskih projekata.

Novi bi zakon na manje od godine dana trebao skratiti vrijeme potrebno za izvlaštenje, koje sada u prosjeku u prvom stupnju traje traje četiri godine. Izvlaštenje za strateške projekte trebalo bi se realizirati u najduže šest mjeseci.

Predlaže se i obvezatni očevid, zbog procjene vrijednosti nekretnine, uvodi jedinstvena metodologija utvrđivanja tržišne vrijednosti nekretnina, a kako bi se izbjegle špekulacije s prenamjenom zemljišta, vlasniku bi se plaćalo po uporabnom svojstvu nekretnine prije prenamjene.

U Saboru će ujutro zasjedati i Mandatno-imunitetno povjerenstvo, koje će razmotriti zahtjev da se bivšoj šefici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec (SDP) ukine zastupnički imunitet. Čavlović Smiljanec USKOK istražuje zbog sumnje u korupciju, a kazneno je prijavljena u proširenju istrage protiv bivše šefice porezne ispostave u Osijeku, Ružice Kovačević, ranije osumnjičene da je stopiranjem ovrhe nad tvrtkom osječkog poduzetnika Željka Biloša državni proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna.

Ujutro će zasjedati i saborsko Predsjedništvo, na kojem bi se klubovi trebali dogovoriti oko pomoći poplavljenim područjima.