c S
Dnevne novosti

Barroso traži da Putin ne prekida isporuku plina

22.05.2014 07:08 BRUXELLES, 21. svibnja 2014.Hina, Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso zatražio je od ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne prekida isporuku plina Europi dok traju pregovori o stabilizaciji opskrbe plinom.

"Dok traju trilateralni pregovori dotok plina ne bi smio biti prekinut. Računam na Rusku Federaciju da će održati svoje obećanje. Stoga ostaje obveza Gazproma da isporuči traženu količinu plina koja je ugovorena s europskim tvrtkama", kaže se u Barrosovu pismu Putinu, koje je napisao u ime svih zemalja članica EU-a. EU, Ukrajina i Rusija vode pregovore o cijeni plina za Ukrajinu kako bi se osigurala opskrba plinom Ukrajine i preko nje ostatka Europe.

Barroso je tim pismom odgovorio na pismo koje je Putin 14. svibnja uputio čelnicima pojedinih članica EU-a, među kojima i hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, u kojem je napisao da od EU-a nije dobio nikakav konkretan prijedlog o tome kako će Ukrajina platiti isporučeni plin te zatražio da Europa aktivnije uključi u to pitanje.

Početkom ovoga mjeseca u Varšavi je održan sastanak na ministarskoj razini između Ukrajine, Rusije i Europske komisije koji nije donio rezultata, a novi sastanak je predviđen 26. svibnja. Sudjelovat će ukrajinski i ruski ministri energetike Juri Novak i Aleksandar Novak te europski povjerenik za taj resor Guenther Oettinger.

Barroso je izrazio očekivanje EU-a da će sve strane u procesu ostati pouzdani i odgovorni partneri kako bi se osigurala opskrba plinom od Rusije do zemalja preko kojih ide tranzit plina. "Želio bih izraziti spremnost Europske unije da nastavi sa sadržajnim trilateralnim raspravama i da pomogne u iznalaženju brzog i održivog rješenja prihvatljivog svim stranama", navodi Barroso u svom pismu.

Europa dobija 30 posto svojih potreba za plinom preko ruskog Gazproma, a otprilike pola te količine stiže preko Ukrajine. Ruske vlasti tvrde da im Ukrajina duguje 3,5 milijarde dolara za plin, a Putin je svojim pismom zaprijetio da će od 3. lipnja, ne plati li dotad dug, Ukrajina moći dobiti samo onu količinu plina koju plati unaprijed. Eventualni prekid opskrbe Ukrajine plinom pogodio bi i europske zemlje, ali Putin tvrdi Rusija više ne može kreditirati ukrajinsko gospodarstvo i da u ovom slučaju više nema izbora.