c S
Dnevne novosti

EK: Sloboda kretanja neodvojiva od unutarnjeg tržišta

23.05.2014 07:08 BRUXELLES, 22. svibnja 2014.Hina, Europska komisija odbija komentirati prijedloge bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya o temeljitom preustroju EU-a, između ostaloga i prijedlog o suspenziji schengenskog sporazuma, ali podsjeća da je sloboda kretanja ljudi neodvojiva od unutarnjeg tržišta.

Glasnogovornik Komisije Jonathan Todd odbio je, odgovorajući na novinarski upit, komentirati Sarkozyeve prijedloge, rekavši da nije posao Komisije "komentirati što svaki političar u zemljama članicama kaže". Međutim, dodao je da su socijalna politika i sloboda kretanja tijesno povezani s unutarnjim tržištem."Mi smo stvorili socijalna prava kao protutežu jedinstvenom tržištu, sloboda kretanja osoba jedno je od temeljnih načela jedinstvenog tržišta i ne možemo imati slobodu kretanja kapitala i usluga bez slobode kretanja ljudi", rekao je Todd.

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je u četvrtak, tri dana prije europskih izbora u većini zemalja članica, autorski tekst u francuskom tjedniku Le Point i njemačkom dnevniku Die Welt, u kojemu se zauzeo za trenutačnu suspenziju sadašnjeg schengenskog sporazuma i osudio pojavu tzv. socijalnog turizma, kada migranti iz jedne zemlje članice dolaze u drugu ne da bi radili, nego radi korištenja socijalnih pogodnosti.

Sarkozy je rekao da bi sadašnji schengenski sporazum trebalo zamijeniti sa Schengom II, koji bi obuhvaćao samo one zemlje koju su prethodno prihvatile istu imigracijsku politiku. Sarkozy se zauzeo za stvaranje velike francusko-njemačke ekonomske zone unutar eurozone. "Ta velika ekonomska zona omogućila bi nam da bolje štitimo naše interese pred njemačkom konkurencijom i da preuzmemo vodstvo u našoj monetarnoj uniji koju čini 18 zemalja", rekao je Sarkozy.

Bivši francuski predsjednik je u svom tekstu istaknuo da bi oko polovice politika koje su sada pod zajedničkom nadležnošću trebalo vratiti u okrilje nacionalnih država, a EU-u ostaviti samo temeljne politike poput industrije, poljoprivrede, tržišnog natjecanja, trgovačkih pregovora, energije, istraživanja. Zauzeo se i za to da Europska komisija više nema nikakvu ulogu u zakonodavstvu te da to u potpunosti treba prepustiti Europskom parlamentu.