c S
Dnevne novosti

Mrsić: na pojedinim poslovima Vlada predlaže ublažiti apsolutnu zabranu rada pod utjecajem alkohola

23.05.2014 07:18 ZAGREB, 22. svibnja 2014.(Hina), Vlada je u Hrvatski sabor uputila Konačni prijedlog Zakona o zaštiti na radu s više amandmana, među kojima je i amandman kojim se ublažava apsolutna zabrana rada pod utjecajem alkohola na poslovima na kojima radnik nije izložen povećanim rizicima.

Na sjednici Vlade RH ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako Vlada, uvažavajući raspravu u Hrvatskom saboru, predlaže da se ublaži apsolutna zabrana rada pod utjecajem alkohola jer manja koncentracija alkohola na poslovima na kojima radnik nije izložen povećanim rizicima ne zahtjeva apsolutnu zabranu.

Na taj način, istaknuo je, omogućeno je poslodavcima da temeljem procjene rizika mogu dopustiti da na pojedninim poslovima radnik može imati manju koncentraciju alkohola dok apsolutna zabrana ostaje. Vlada je taj i druge amandmane donijela radi kvalitetnijeg izvršenja pojedinih normi i usklađivanja s ostalim odredbama zakona te potpunog usklađivanja s diretivama EU, rekao je ministar Mrsić.

Vlada je odobrila i da se iz proračunske zalihe Zakladi Ana Rukavina isplati 213 tisuća kuna za nabavu univerzalnog čitača mikrotitarskih pločica za potrebe banke krvi.

Osim redovite sjednice, Vlada je održala i izvanrednu sjednicu u Županji posvećenu problemima poplavljenog područja. Na njoj je bilo govora o provedenim aktivnostima za sanaciju stanja na poplavljenim područjima Slavonije, o dodjeli interventnih sredstava za sanaciju šteta na cestama, otpisu dijela zakupnina i naknada za koncesije, o pomoći za izgubljeni stočni fond i za provedbu naknadne sjetve.

Na dnevnom redu su bile i mjere pomoći stanovništvu u vezi izdavanja osobnih dokumenata, prijedlog odluke o odobravanju pokrića troškova pružanja pomoći stanovništvu, o dodjeli pomoći iz strateških robnih zaliha, prijedlog zaključka u vezi s obnovom obiteljskih kuća i stambenih objekat na poplavljenom području Vukovarsko-srijemske županije i dr.