c S
Dnevne novosti

Potpisan Kolektivni ugovor za srednje škole

23.05.2014 07:12 ZAGREB, 22. svibnja 2014.(Hina), Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i zamjenica predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branka Pavoković potpisali su Kolektivni ugovor za zaposlene u srednjim školama, nakon što su se članovi sindikata prethodno na referendumu izjasnili da prihvaćaju prijedlog tog granskog kolektivnog ugovora (GKU).

Jovanović je izjavio da su pregovori bili teški, ali vođeni željom da se sustav učini boljim unatoč nestašici novca i prekomjernom deficitu. Izrazio je zadovoljstvo što je Kolektivni ugovor potpisan u Banskim dvorima, čime Vlada još jednom pokazuje koliko joj je bitno obrazovanje.

Novi GKU za srednje školstvo, osim što je usklađen s Temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe, u potpunosti uvažava specifičnosti srednjoškolskog sustava te nastavnicima jamči dodatke na otežane uvjete rada i rad s djecom s teškoćama u razvoju, kazao je Jovanović. "U GKU smo uvrstili dodatak na vjernost, pa su svi koji 30 i više godina sudjeluju u neposrednom obrazovnom radu dobili umanjenu satnicu za dva školska sata, ali bez smanjenja plaće", rekao je ministar.

Najavio je nastavak dijaloga sa sindikatima na unapređenju sustava, s obzirom na novu strategiju razvoja školstva, koja bi se uskoro trebala naći pred Vladom, te na dva ključna zakona, o osnovnom i srednjem obrazovanju, koji trebaju biti usvojeni do kraja godine. Jovanović je također pozvao Sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji je jedini iz obrazovnog sustava odbio potpisati kolektivni ugovor te je zaprijetio štrajkom, na daljnje pregovore i potpisivanje GKU za znanost i visoko obrazovanje.

Zamjenica predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branka Pavoković izrazila je zadovoljstvo što je bilo dovoljno sluha da se GKU dogovori i potpiše prije ispita državne mature, kako bi učenicima osigurali mir i postizanje dobrih rezultata. "Ovaj GKU nastao je u izuzetno teškom vremenu i nadam se da će novi biti potpisan u vrijeme ekonomskog boljitka", kazala je Pavoković. Jovanović je također rekao da je Ministarstvo obrazovanja u kontaktu s nakladnicima kako bi se djeci sa poplavljenih područja osigurali besplatni školski udžbenici.