c S
Dnevne novosti

O kazneno-pravnoj zaštiti djece žrtava i svjedoka

27.05.2014 07:18 OPATIJA , 26. svibnja 2014.(Hina), U Opatiji je počeo stručni skup „Kazneno-pravna zaštita djece žrtava i svjedoka“ koji organiziraju UNICEF-ov ured za Hrvatsku i Ministarstvo pravosuđa, a svrha mu je poboljšati uvjete i način svjedočenja djece žrtava ili svjedoka kaznenih djela.

Edukacija stručnjaka obuhvatit će 125 stručnjaka – sudaca, državnih odvjetnika i njihovih zamjenika, socijalnih pedagoga i socijalnih radnika, a na prvome od četiri trodnevna treninga sudjeluje njih 30-ak. Model radionica koji se primjenjuje razvijen je u suradnji sa stručnjakinjom za pitanja o pravosuđu prilagođenom djeci Ingrid van Welzenis, koja sudjeluje na treningu.

Moderatirice radionice su sutkinja Lana Peto-Kujundžić, istražna sutkinja Ljiljana Maletić, viša državno-odvjetnička savjetnica Helenca Pirnat–Dragičević i psihologinja i psihoterapeutkinja Gordana Buljan-Flander. Kako je rečeno, stručnjake se želi osnažiti da u sudskim postupcima pomognu djeci žrtvama ili svjedocima kaznenih djela i umanje njihove traume te da s njima postupaju s uvažavanjem, prilagođeno njihovoj dobi i intelektualnom razvoju.

Tijekom rada, sudionici će se upoznati s posebnostima dječjeg razvoja, traumatskim iskustvima u dječjoj dobi i s forenzičnim intervjuom, a razvijat će pravilan pristup prema djeci u skladu s njihovom dobi, prirodom događaja kojemu su svjedočili ili u kojem su sudjelovali te s mogućim razvojnim teškoćama. Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artruković-Kunšt rekla je da je zajednički cilj organizatora i sudionika skupa ostvariti opće i europske standarde zaštite i promicanja dječjih prava, što se, smatra, suradnjom i ostvaruje.

Predstojnica UNICEF-ova ureda Valentina Otmačić istaknula je da su djeca jedna od najranjivijih skupina u društvu te da zato treba činiti sve kako bi ih se zaštitilo i smanjilo njihove traume. Gordana Buljan-Flander, govoreći o temi „Svjedočenje o zlostavljanju: šansa ili trauma“, podsjetila je da reakcije okoline ili obitelji na dijete koje je žrtva mogu biti pomoć, ali i izvor sekundarne traumatizacije.

Upozorila je da su važni prediktori stresa i stupnja traumatizacije tijekom sudskog postupka i jasni primjeri kršenja dječjih prava – ponavljani intervjui s djetetom različitih stručnjaka, nestručan i neosjetljiv način ispitivanja te duljina sudskog procesa. "Tako se zna dogoditi da u tom lancu, primjerice nakon 11 ispitivanja istog djeteta, dijete na kraju, kada dođe na sud, više ne želi govoriti ili promijeni iskaz", rekla je.

Skup se nastavlja izlaganjima i raspravama o osnovama postupka u kazneno-pravnoj zaštiti djece, ulozi stručnjaka u postupku kada je dijete žrtva ili svjedok kaznenog djela, o zakonodavnom okviru za djecu žrtve ili svjedoke kaznenog djela, međunarodnim standardima i drugim temama. UNICEF, nakon pokretanja programa edukcije, najavljuje sljedeći korak u prilagođavanju pravosuđa djeci – tehničku potporu sudovima.

Tako će UNICEF, zajedno s Ministarstvom pravosuđa i drugim partnerima, ove godine opremiti sudove u osam hrvatskih gradova audiovizualnom opremom za snimanje iskaza djece, a najavljena je i izrada priručnika za stručnjake i brošura za roditelje, skrbnike i udomitelje.