c S
Dnevne novosti

U Rijeci otvoren Tjedan Europskoga socijalnog fonda

27.05.2014 07:10 RIJEKA, 26. svibnja 2014.(Hina), Tjedan Europskoga socijalnog fonda, kojim se promiče taj fond, a njegove mogućnosti žele približiti svim građanima, svečano je otvoren u Rijeci u nazočnosti ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića.

Tjedan Europskoga socijalnog fonda održava se od 26. svibnja do 4. lipnja u Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. U svim gradovima organiziran je promidžbeni sajam na kojem korisnici bespovratnih financijskih sredstava iz javnoga, privatnoga i civilnog sektora predstavljaju rezultate svojih projekata i demonstriraju vještine i konkretne proizvode financirane u sklopu projekata provedenih u zapošljavanju, izobrazbi, socijalnom uključivanju, razvoju civilnog društva i socijalnom dijalogu.

Ministar Mrsić rekao je da se Hrvatskoj otvaraju mogućnosti za dobivanje novca iz Europskoga socijalnog fonda te da će se ovoga tjedna svim građanima omogućiti da doznaju više o tom fondu, o programima koji se mogu poslati i novcu namijenjenom korisnicima u Hrvatskoj. "Nadamo se da ćemo moći povući velika sredstva koja će unaprijediti socijalni sustav i socijalnu sigurnost u našoj zemlji", rekao je, dodajući da se za taj novac mogu prijaviti svi, da je riječ o programima u vezi sa zapošljavanjem, uz borbu protiv siromaštva, i obrazovanjem, to jest da je riječ o vrlo širokim programima, od nevladinih udruga do svih koji smatraju da imaju dobre programe i mogu unaprijediti dio sustava.

Mrsić je istaknuo da je Europski socijalni fond "važan alat za unaprjeđenje društva" te da je sada, u doba krize, usmjeren ponajprije na zapošljavanje i pokušava osigurati preraspodjelu radne snage, stvaranje novih vještina i kompetencija da Europska unija bude "kompetitivna na svjetskom tržištu". Rekao je da je financiranje kroz Europski socijalni fond prisutno u svim zemljama EU-a i da je težište na izobrazbi, zapošljavanju i socijalnoj uključenosti.

Hrvatska je od 2007. do 2013. imala ta tri prioriteta i na raspolaganju 60 milijuna eura, od kojih je 18 milijuna eura iskorišteno za mjere zapošljavanja, 19 milijuna za obrazovanje, a još 18 za socijalno uključivanje, rekao je ministar Mrsić. "Očekujemo da će financijski okvir za razdoblje od 2014. do 2020. biti oko 1,5 milijarda eura i nadamo se da ćemo imati puno programa, puno više nego što će biti raspoloživih sredstava Europskoga socijalnog fonda", istaknuo je ministar Mrsić.