c S
Dnevne novosti

Milanović: RH ne može biti predmet donatorske konferencije

28.05.2014 07:16 BRUXELLES, 27. svibnja 2014.Hina, Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović izjavio je da pitanje donatorske konferencije, čije je sazivanje najavila slovenska premijerka Alenka Bratušek, nije tema sastanka čelnika EU-a.

Bratušek je po dolasku na neformalni summita EU-a posvećen izborima za Europski parlament i njegovim rezultatima, najavila da će predložiti sazivanje donatorske konferencije za pomoć Srbiji, BiH i Hrvatskoj zbog golemih šteta od poplava."Ja ću to s dužnom pažnjom razmotriti, međutim, nisam siguran da je to tema današnjeg sastanka.

Drugo, EU ima fondove za tu namjenu. Ako ih nema direktno za Bosnu i Hercegovinu, možda se može naći način da ih se nađe. Za Hrvatsku su pravila jasna, ona je članica EU-a i ne može biti predmet donatorske konferencije", rekao je Milanović zamoljen da komentira najavu slovenske premijerke.

Najavio da će kada se utvrdi razmjer šteta tražiti određenu nadoknadu od Europskog fonda solidarnosti, ako se utvrdi da je šteta veća od 0,6 posto BDP-a, jer se samo u takvim slučajevima može dobiti pomoć iz toga fonda.