c S
Dnevne novosti

Putin traži okončanje vojne operacije u Ukrajini, Kijev ga optužuje za slanje terorista

28.05.2014 07:08 ZAGREB, 27. svibnja 2014.(Hina), Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u utorak na hitno okončanje ukrajinske vojne operacije protiv proruskih separatista na istoku zemlje u vrijeme kada vlada u Kijevu optužuje Moskvu za slanje "terorista" preko granice, a u sukobima koji bijesne u Donjecku ubijeno je više od 50 separatista, javljaju ruski i ukrajinski mediji.

U svojoj prvoj izjavi o Ukrajini nakon njezinih predsjedničkih izbora održanih u nedjelju, Putin je također pojačao pritisak na Kijev da pokrene dijalog s pobunjeničkim čelnicima dok se vode žestoki sukobi na istoku Ukrajine. Kremlj je priopćio da je Putin održao telefonski razgovor s talijanskim premijerom Matteom Renzijem te da je "naglasio potrebu za trenutačnim zaustavljanjem kažnjeničke vojne operacije u jugoistočnim regijama i uspostavom mirnog dijaloga između Kijeva i predstavnika regija".

Moskva je nagomilala vojnike na granici s Ukrajinom tijekom krize u kojoj je svrgnut s vlasti ukrajinski proruski predsjednik Viktor Janukovič i u kojoj je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim, ali je priopćila prošloga tjedna da je počela povlačiti vojnike. Međutim, NATO je ustvrdio da je dosta vojnika ostalo. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je zaustavljanje krvoprolića "zadaća broj jedan za vlasti u Kijevu i test njihove trajnosti" nakon izborne pobjede kralja čokolade, milijardera Petra Porošenka. "Izbori su se održali i mi poštujemo rezultate volje naroda, ali vjerujemo da je apsolutan imperativ ...zaustaviti svo nasilje", rekao je on, a prenijela je novinska agencija Itar-Tass.

Lavrov je kazao da će Porošenko naći pouzdanog partnera u Rusiji ako uspostavi dijalog s istočnom Ukrajinom, ali je dodao da se ne razmatra Porošenkov posjet Rusiji. Također je upozorio vladu u Kijevu da bi im se napori da uguše separatističku pobunu mogli osvetiti. "Ako oni računaju na... gušenje otpora na jugoistoku prije očekivane inauguracije Porošenka kako bi mu omogućili da ode tamo kao pobjednik, mislim da to neće stvoriti dobre uvjete za topao doček u regiji Donjecka", kazao je Lavrov. Lavrov je također nazvao prijetnje dodatnim sankcijama Zapada Rusiji zbog ukrajinske krize smiješnima.

U međuvremenu je ukrajinska vlada optužila Rusiju za slanje "terorista" preko svoje granice u utorak nakon što su se pogranične snage sukobile s naoružanim muškarcima na istoku zemlje tijekom noći. Ministarstvo vanjskih poslova u Kijevu je priopćilo da ulaže prosvjed zbog toga što Moskva nije poduzele mjere protiv četrdesetak kamiona u kojima su bili naoružani muškarci. Pogranična služba navodi da su neki od tih kamiona vjerojatno uspjeli prijeći granicu u blizini Astahova u regiji Luhanska, oko 150 kilometara od Donjecka. "Postoje osnove da vjerujemo da se ruski teroristi šalju na ukrajinski teritorij te da su organizirani i dobijaju financijska sredstva pod izravnom kontrolom Kremlja i ruskih specijalnih snaga", navodi ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ukrajinske snage sukobljavaju se u utorak sa separatistima u gradu Donjecku drugi dan zaredom nakon što su nanijele teške gubitke pobunjenicima. Vlada navodi da će vojna ofenziva trajati "sve dok ne ostane nijedan terorist". Proruski separatisti kažu da je više od 50 njihovih boraca ubijeno. Gradonačelnik Donjecka, industrijskog središta u kojemu živi milijun ljudi, izjavio je da je u sukobima koji su izbili u ponedjeljak ubijeno 40 ljudi, među kojima dva civila. Reutersov reporter pobrojao je 20 mrtvih tijela u vojnim odorama u jednoj prostoriji bolničke mrtvačnice. "Na našoj strani ima više od 50 mrtvih", rekao je za Reuters premijer samoproglašene Narodne republike Donjecka Aleksander Borodai dodajući da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad zračnom lukom u Donjecku.

Ukrajina je u ponedjeljak izvršila zračne udare kako bi međunarodnu zračnu luku u Donjecku očistila od pobunjenika i izbacila je separatiste iz tog kompleksa do kraja dana. "Zračna luka je u potpunosti pod kontrolom", rekao je novinarima u Kijevu ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov. "Protivnici su pretrpjeli teške gubitke. Na našoj strani nema gubitaka", dodao je. "Nastavit ćemo protuterorističku operaciju sve dok ne preostane nijedan terorist na teritoriju Ukrajine", rekao je prvi potpredsjednik ukrajinske vlade Vitali Jarema na marginama sjednice vlade.