c S
Dnevne novosti

Sporiš: Sustavno unaprijediti obiteljsko-pravnu zaštitu djece

29.05.2014 07:20 ZAGREB, 28. svibnja 2014.(Hina), Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš kazala je kako stanje obiteljsko-pravne zaštite djece i odraslih članova obitelji pod skrbništvom u Hrvatskoj nije zadovoljavajuće te da će se novim Obiteljskim zakonom ono sustavno unaprijediti.

"Donošenje novog Obiteljskog zakona rezultat je potrebe za rješavanjem niza problema posebno u odnosu na zaštitu djece od manipulacije tijekom i nakon razvoda braka roditelja.", kazala je Sporiš predstavljajući taj zakon koji je u drugom čitanju u Hrvatskom saboru. Jedan od ciljeva donošenja tog zakona je, kaže, i prilagodba instituta razvoda braka načelu sporazumijevanja i premještanju odgovornosti za uređenje obiteljskih odnosa sa sudova i centara za socijalnu skrb na roditelje. "Stoga se uvode novi oblici izvansudske pomoći u rješavanju konfliktnih obiteljskih odnosa uvođenjem instituta obveznog savjetovanja i obiteljske medijacije", kaže Sporiš.

Obvezno savjetovanje je, pojašnjava, postupak kroz koji se bračnim drugovima pruža sustavna stručna pomoć prije formalnog pokretanja sudskih postupaka kako bi se potrebe djece i roditelja najprije sporazumno definirale u obliku plana o roditeljskoj skrbi izvan sudskog postupka, a potom u sudskom postupku provjerile i dobile snagu ovršne isprave. "Cilj provođenja obiteljske medijacije je postizanje dogovora među roditeljima o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, uz pomoć posebno educiranih obiteljskih medijatora izvan sudskog postupka", ističe zamjenica ministrice socijalne politike i mladih.

Zakon, kaže, redefinira koncept skrbničke zaštite u pogledu opsega lišenja poslovne sposobnosti, napušta se postojeći institut roditeljske skrbi nakon punoljetnosti jer je, drže u nadležnom ministarstvu, sa stajališta suvremenih shvaćanja zaštite ljudskih prava odraslih osoba s invaliditetom, potpuno neprihvatljivo tretirati odrasle osobe s invaliditetom kao djecu. Propisuje se, kaže Sporiš, i obveza djelomičnog lišenja poslovne sposobnosti kao pravilo i to samo u dijelovima u kojima je to doista potrebno za zaštitu prava štićenika, a institut potpunog lišenja poslovne sposobnosti u potpunosti se napušta.

Saborskom zastupniku HDZ-a Željku Reineru nije jasno zašto se nije išlo na izmjene postojećeg zakona koji, tvrdi, ima bolja rješenja za niz stvari. "Naglasak je trebao staviti na bračno savjetovanje prije razvoja braka kao preventivnu mjeru", rekao je Reiner zamjerivši kako se zakonom uopće ne radi na očuvanju bračne zajednice. "Nije nam bio primarni cilj zaštita braka nego zaštita djece", odgovorila mu je Sporiš.