c S
Dnevne novosti

Otvorena utrka za Europsku komisiju

29.05.2014 07:10 BRUXELLES, 28. svibnja 2014.(Hina/Reuters), Mlaka potpora njemačke kancelarke Angele Merkel Jeanu-Claudeu Junckeru za predsjednika Europske komisije otvorila je vrata ostalim kandidatima, iako će, kako ocjenjuju analitičari, proteći tjedni prije nego na površinu ispliva jedan kandidat.

Premda Merkel u utorak u razgovoru s čelnicima EU-a nije isključila Junckera, priznala je da postoji otpor njegovoj kandidaturi, istaknuvši da se o nizu visokih funkcija u EU-u može jedino odlučivati u pregovorima koji će trajati do kraja lipnja. Europska pučka stranka (EPP), politički pokret desnog centra u Uniji u kojem je Merkeličina stranka jedna od ključnih, osvojila je najviše zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu i čvrsto podupire Junckera za predsjednika Komisije.

"Ja sam članica EPP-a. Predložili smo Jean-Claudea Junckera ... on može provesti cijelu agendu, ali to mogu i mnogi drugi", kazala je Merkel, pažljivo birajući riječi u izjavi za novinare, istaknuvši da "mora poštivati Lisabonski ugovor". Njezino spominjanje Ugovora nosi veliku težinu, jer se prema tom dokumentu 28 šefova država i vlada mora složiti oko jednog kandidata "kvalificiranom većinom".

No, kako se britanski premijer David Cameron otvoreno protivi Junckerovom imenovanju, smatrajući ga europskim federalistom starog kova, a slično misle i Švedska, Nizozemska, Finska i neke istočnoeuropske i baltičke zemlje, nije vidljivo da Luksemburžanin uživa većinsku potporu.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn kazao je da su europski čelnici popustili pod pritiskom Velike Britanije oko Junckerove kandidature, ocijenivši jučerašnji neformalni summit "otrježnjujućim, na rubu patetičnosti".

Ugovor nalaže da čelnici EU-a moraju predložiti kandidata "uzimajući u obzir" rezultate europskih izbora, ali ne kaže da moraju predložiti kandidata kojeg je istaknula pobjednička stranka na europskim izborima. Jedina obveza europskih čelnika je ta da koga god izaberu dolazi iz pobjedničke stranke, a kandidata potom mora potvrditi parlament.