c S
Dnevne novosti

Pravobraniteljica: letak inicijative "Ne dirajte djecu" ugrožava djetetova prava

29.05.2014 07:14 ZAGREB, 28. svibnja 2014.(Hina), Potaknuta pritužbama roditelja i građana na sadržaj letka građanske inicijative "Ne dirajte djecu", pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ustvrdila je da sadržaj i poruke letka ugrožavaju djetetovo pravo na zdravlje, znanje i informacije o očuvanju zdravlja, te pravo na zaštitu od seksualnog nasilja.

"Ne iskorištavajte djecu kako biste obmanjivali javnost! Pustite državu da ispuni svoju zadaću i osigura djeci kvalitetan zdravstveni odgoj", poručuje pravobraniteljica inicijatvi "Ne dirajte djecu". Letak, smatra ona, šokira i zabrinjava jer svojim sadržajem obmanjuje javnost budući da ispod naslova "Što donosi spolni odgoj koji nam nameću vlasti u RH"? navodi sadržaje kojih uopće nema u hrvatskom kurikulumu zdravstvenog odgoja, a tek se na kraju teksta tvrdi da je riječ o dijelovima programa koji se navodno primjenjuje u Njemačkoj.

"Zatim se, posve neprimjereno, školski spolni odgoj dovodi u vezu s istraživanjima Alfreda Kinseya iz kojeg se izvan konteksta navode dijelovi, i to s namjerom da se ljude sablazni, šokira i prestraši", dodaje pravobraniteljica ocjenjujući da takve inicijative žele onemogućiti da se zdravstveni odgoj, čiji je spolni odgoj sastavni dio, normalno i cjelovito provodi po školama.

Uz napomenu da, iako formalno uveden, zdravstveni odgoj u provedbi još nailazi na brojne teškoće, pravobraniteljica naglašava da je upravo zato sada važno učiniti sve da ta provedba bude što kvalitetnija. "Inicijative koje u prvi plan stavljaju isključivo pravo roditelja da odlučuju o odgoju djece, predstavljaju i opasnost za djecu jer inzistiraju na 'ružičastoj' predodžbi stvarnosti, u kojoj su sve obitelji kvalitetne i dobre, u kojoj su djeca uvijek i bez iznimke zaštićena u obitelji i institucijama. Nažalost, nisu".

Premda je većina obitelji nabolje i najsigurnije mjesto za djetetovo odrastanje, upozorava Milas Klarić, ima i obitelji u kojima se djecu tuče, seksualno zlostavlja, zanemaruje, ponižava, vrijeđa. Ima i institucija u kojima su djeca svemu tome izložena i, koliko god je to nekima teško čuti, to su i neke škole, domovi, sportski klubovi, crkve, igraonice, dodaje Milas Klarić. Skrivati istinu o tome i zanemarivati važnost odgoja djece kako bi se znali i mogli zaštititi od takvog ugrožavanja njihova života i djetinjstva, zdravlja i psihološke stabilnosti, znači raditi protiv djece, zaključuje pravobraniteljica za djecu.