c S
Dnevne novosti

HZZO: nova uputnica olakšat će liječenje teškim bolesnicima

30.05.2014 07:05 ZAGREB, 29. svibnja 2014.(Hina), Od 1. srpnja obiteljski liječnici propisivat će samo jednu uputnicu za ponavljajuća bolnička liječenja koja se u pravilu ponavljaju unutar 30 dana od prethodnog otpusta iz bolnice, jedan je od zaključaka sa sjednice u četvrtak Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Kako se ističe u priopćenju HZZO-a, riječ je o novoj kategoriji uputnica, tzv. B2 uputnici, koja će zamijeniti dosadašnji sistem po kojemu su osiguranici za svako bolničko liječenje koje uključuje hospitalizaciju, odnosno ležanje u bolnici, prethodno od svojeg obiteljskog liječnika morali dobiti novu uputnicu. Umjesto toga, od sada će se za ciklička liječenja, primjerice kod kemoterapije, propisivati samo jedna uputnica što će osiguranicima olakšati liječenje, napominje se u priopćenju. Upravno vijeće HZZO-a na svojoj je 64. redovnoj sjednici prihvatilo cijene lijekova izračunate temeljem godišnjeg obračuna svih cijena lijekova na veliko koji se nalaze na Osnovnoj i Dopunskoj listi lijekova HZZO-a, a kojim je ostvarena ušteda od 3,7 posto.

Obračun je proveo HZZO prema Pravilniku o mjerilima i načinu za određivanje cijena lijekova na veliko i o načinu izvješćivanja o cijenama na veliko. "Ušteda ostvarena tim izračunom omogućit će da se na liste lijekova uvrste novi lijekovi i novi oblici lijekova u korist svih osiguranika HZZO-a, a s ciljem veće dostupnosti i bolje kvalitete zdravstvene zaštite, kao i produljenja životnog vijeka", stoji u priopćenju. Prihvaćene su cijene podloga za konačnu listu lijekova koja će biti izrađena krajem lipnja, dodaje se. Nadalje, za sve osiguranike čije je prebivalište na poplavljenim područjima, HZZO će privremeno obustaviti postupak prisilne naplate neplaćenih premija iz dopunskog zdravstvenog osiguranja, koju je prema zakonu obvezan provoditi.

Odluka će biti na snazi do 31. prosinca i dok se situacija i život na poplavljenim područjima potpuno ne stabiliziraju. Prema Projektu usklađivanja djelatnosti obiteljske medicine s europskim standardima, HZZO je za akademsku godinu 2014/2015. predvidio financiranje specijalističkog usavršavanja iz obiteljske medicine za ukupno 40 doktora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Potreban broj specijalizacija iz obiteljske medicine po županijama utvrđen je na osnovi udjela doktora specijalista obiteljske medicine u ukupnom broju ugovornih doktora opće medicine.

HZZO će raspisati natječaj za specijalističko usavršavanje za osmero privatnih zdravstvenih radnika (doktori u koncesiji) te će natječaj biti objavljen na web stranici HZZO-a tijekom lipnja, dok će domovi zdravlja raspisati natječaje za ostale 32 specijalizacije za doktore zaposlenike domova zdravlja, prema uputi HZZO-a. "Taj će natječaj omogućiti usklađenost djelatnosti sa standardima Europske unije što će ujedno utjecati i na podizanje kvalitete pružanja zdravstvene zaštite osiguranim osobama HZZO-a", ističe se u priopćenju.