c S
Dnevne novosti

Novi kolektivni ugovor za kulturu - ušteda devet milijuna godišnje

30.05.2014 07:04 ZAGREB, 29. svibnja 2014.(Hina), Granski kolektivni ugovor (GKU) za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnoga proračuna, koji je potpisan u četvrtak u Ministarstvu kulture, omogućit će na godišnjoj razini uštedu od devet milijuna kuna, priopćeno je iz tog Ministarstva.

Novim GKU-om ostvaruju se uštede tako što su ukinuti dodaci na radni staž od 4, 8 i 10 posto, dodaci od 0,6 do 0,26 posto na osnovni koeficijent složenosti poslova, dodaci od 0,13 ili 0,16 posto na dva položena stručna ispita, dodaci od 10, 11 i 12 posto za zaposlenike u administrativnim, financijskim i tehničkim službama, te dodaci od 8 posto za čišćenje i održavanje.

Također, smanjeni su s 10 na pet posto dodaci za poslove voditeljstva u odjelima, programima i dr., te za radna mjesta za koja se zahtijevaju posebna znanja i vještine u radu s osobama s invaliditetom. Smanjenje plaća ublažit će se pak dodacima od 5 posto za poslove voditeljstva, od 10 posto na osnovnu plaću za sve zaposlenike, te od 5 posto za zaposlene u administrativnim, financijskim i tehničkim službama, te na poslovima čišćenja. Jedna od bitnih odredbi novoga GKU-a je zaštita djelatnika, pa se tako propisuju dodaci od 5 i 7 posto za obavljanje poslova u posebnim i otežanim uvjetima, te liječnički pregled radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti zaposlenika koji rade na poslovima s posebnim uvjetima rada i izloženi su opasnostima i štetnim utjecajima.

Novi GKU odnosi se na oko 1800 zaposlenika čije se plaće osiguravaju u državnom proračunu, a rade u ustanovama u kulturi kojima je Republika Hrvatska osnivač ili suosnivač, a za djelatnike ustanova kojima su osnivači općine i gradovi sklapaju se zasebni kolektivni ugovori.