c S
Dnevne novosti

Događanja u Europskoj uniji

02.06.2014 07:08 BRUXELLES, 1. lipnja 2014.Hina, Ovaj tjedan u Bruxellesu će se održati summit skupine G7, a Komisija će objaviti preporuke za svaku zemlju članicu zajedno s ocjenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mjera za rast i zapošljavanje koje trebaju poduzeti u sljedećih godinu i pol dana.

U srijedu i četvrtak u Bruxellesu će sastati čelnici sedam najrazvijenijih zemalja svijeta - Kanade, Francuske, Italije, Japana, Njemačke, Sjedinjenih Država i Velike Britanije. Europska unija kao cjelina također je članica te skupine, a na tom je sastanku predstavljaju predsjednici Europskog vijeća i Komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso. To je prvi put da je EU domaćin sastanka te skupine, koji se prema prvotnim planovima trebao održati u Sočiju, u Rusiji. Ali, na sastanku u ožujku u Haagu čelnici G7 odlučili su sastati u Bruxellesu, nakon što je Rusija anektirala Krim, a dotadašnja skupina G8, koja je uključivala Rusiju postala je G7. Na dnevnom redu sastanka su stanje u Ukrajini, odnosi s Rusijom, globalna ekonomija, trgovina, energetska sigurnost, klimatske promjene i razvoj.

U ponedjeljak će Europska komisija objaviti preporuke za svaku zemlju članicu zajedno s ocjenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mjera za rast i zapošljavanje koje trebaju poduzeti u sljedećih godinu i pol dana. Preporuke se temelje na temeljitoj analizi dokumenta koje su Komisiji dostavile zemlje članice - nacionalnih reformskih programa i programa konvergencije.

U srijedu će Komisija predstaviti izvješće o konvergenciji za 2014. godinu u kojem ocjenjuje stupanj pripremljenosti za prelazak na euro onih zemalja članica koje su još izvan eurozone,a koji je po Ugovoru trebaju pristupiti Ekonomskoj i monetarnoj uniji, koja dijeli zajedničku valutu.

Izvješće o konvergenciji za 2014. godinu odnosi se na osam zemalja članica: Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Litvu, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku. Posebna pozornost posvećena je Litvi koja namjerava uvesti euro 1. siječnja sljedeće godine. Izvješće o konvergenciji objavljuje se svake dvije godine, ponekad i češće ako to zatraži neka zemlja koja želi uvesti euro. Sve zemlje članice osim Velike Britanije i Danske dužne su uvesti euro čim ispune uvjete za to. Do sada je u eurozoni 18 zemalja članica, a još osam zemalja je ostalo izvan toga kruga.

U petak će Komisija predstaviti prijedlog strateškog okvira EU-a za zdravlje i sigurnost na radu za razdoblje 2014-2020. Riječ je o nastavku strateškog okvira za prethodnog sedmogodišnjeg razdoblja 2007-2013. godine. Komisija tvrdi da je taj strateški okvir pridonio smanjenju za 27,9 posto nesretnih slučajeva na radu, a koji za posljedicu imaju odsustvo s posla dulje od tri dana. Svi ministarski sastanci u lipnju održavaju se u Luxembourgu. Ovaj tjedan tamo će se sastati ministri unutarnjih poslova (u četvrtak) te ministri pravosuđa (u petak).

U okviru Vijeća za promet, telekomunikaciju i energiju, u četvrtak će se sastati ministri prometa zemalja članica, a u petak ministri zaduženi za telekomunikacije.