c S
Dnevne novosti

Uskok zatražio kriminalističko istraživanje Linićevih tvrdnji

03.06.2014 07:14 ZAGREB, 2. lipnja 2014.(Hina), Uskok je izvijestio da je od policije zatražio pokretanje istrage i "poduzeo sve potrebne radnje" kako bi provjerio tvrdnje bivšeg ministra financija Slavka Linića, koji je prošlog tjedna iznio brojne optužbe na račun premijera Zorana Milanovića.

"Nakon obraćanja javnosti bivšeg ministra financija Slavka Linića na konferenciji za novinare održanoj 29. svibnja 2014. Uskok je, u okviru svojih ovlasti, poduzeo sve potrebne radnje radi provjere njegovih navoda", objavio je Uskok na svojoj internetskoj stranici. Pojašnjavaju da je "od nadležnih državnih tijela zatražena žurna dostava cjelokupne dokumentacije o svim slučajevima koji su spomenuti u javnim nastupima, dok je od policije zatraženo provođenje kriminalističkog istraživanja".

Bivši ministar financija prošlog je tjedna ustvrdio da je njegova smjena rezultat premijerove "medijske spletke" kako bi ga se proglasilo kriminalcem i brzopotezno smijenilo, odnosno da bi Milanović zaštitio članove svoje obitelji, prijatelje i parcijalne interese jednog interesnog kruga, zanemarujući pri tom državne interese. Ustvrdio je, među ostalim, da je Milanović s bivšom ravnateljicom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec podmetnuo kompromitirajuće dokumente, nakon predstečajne nagodbe tvrtke "Spačva".

Milanovića je optužio da "grčevito brani" Nadu Čavlović Smiljanec, koja je navodno pokušala utjecati na odlučivanje o predmetima u Poreznoj upravi, jer je vrlo bliska s premijerovim bratom Krešimirom. Nadu Čavlović Smiljanec (SDP) Uskok je ranije osumnjičio za trgovanje utjecajem.

Ona je kazneno prijavljena u proširenju istrage protiv bivše šefice porezne ispostave u Osijeku, Ružice Kovačević, osumnjičene da je stopiranjem ovrhe nad tvrtkom osječkog poduzetnika Željka Biloša proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna. Premijer Milanović, kao i ostali koje je Linić prozvao, odbacili su sve optužbe.