c S
Dnevne novosti

HUP: outsourcing nije prijetnja zaposlenima, zadržat će sva prava

04.06.2014 07:18 ZAGREB, 3. lipnja 2014.(Hina), Predsjednica HUP-ove Kordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti Ines Vodanović izjavila je da outsourcing ili izdvajanje zaposlenih iz neosnovnih djelatnosti iz javnog u privatni sektor ne predstavlja prijetnju tim radnicima jer im je zadržavanje sadašnjih prava zajamčeno europskim direktivama, Zakonom o radu (ZOR) i namjerom HUP-a da preuzme sve zaposlenike.

"Iako ljudski mogu shvatiti zabrinutost javnosti oko sudbine zaposlenika koji trenutno rade na tim poslovima, svatko odgovoran i dobronamjeran trebao bi reći da izdvajanje nije prijetnja zaposlenima, pa nema mjesta za takve strahove", izjavila je Vodanović Hini. Čelnici sindikata javnog sektora, koji se žestoko opiru ideji o outsourcingu, jučer su optužili Vladu da je najava outsourcinga "avanturistička, bez analize, nepripremljena, neozbiljna i nekorektna prema sindikatima".

Vodanović stoga naglašava da zadržavanje svih 26.500 zaposlenih sa svim postojećim radnim pravima i nakon njihova izdvajanja u privatni sektor jamče europske direktive i hrvatski ZOR. Osim toga, HUP-ova Koordinacija poduzeća iz uslužnih djelatnosti više je puta jasno rekla da je spremna preuzeti sve zaposlenike s njihovim radnim pravima. Vodanović tvrdi da će ti zaposlenici i dalje obavljati posao koji rade sada, i to do mirovine, samo će kod privatnika raditi u uređenim organizacijama, s modernom opremom i po najvišim standardima sigurnosti na radu.

Pozivajući se na primjere iz svjetske i domaće prakse, Vodanović kaže da kvalitetno postavljeno i realizirano izdvajanje uslužnih djelatnosti donosi racionalnije korištenje postojećih resursa, uštede te efikasniju i kvalitetniju uslugu. Promjene na bolje naročito su moguće kod neuređenih sustava i neorganiziranih procesa u uslužnim djelatnostima, a upravo je takvo stanje u domaćim institucijama iz javnog i državnog sektora. To je, kaže Vodanović, potvrdila i Vladina prezentacija o troškovima uslužnih djelatnosti predstavljena krajem travnja.

"Trenutno svi mi porezni obveznici, radili u privatnom ili javnom sektoru, bili poslodavci ili zaposlenici, moramo skupo plaćati neracionalnosti u organizaciji djelatnosti koje nisu temeljne djelatnosti javnih i državnih institucija", rekla je Vodanović. Takvo stanje, poručuje, ne bi trebalo biti prihvatljivo nikome - ni Vladi, ni poslodavcima, niti sindikatima, kao ni ostalim građanima. Što se tiče ušteda, Vodanović kaže da HUP-ova Kordinacija prema inicijalnim podacima o troškovima uslužnih djelatnosti koje je prikazala Vlada, vidi znatan potencijal za uštede na optimiziranju organizacije procesa i materijalnim troškovima.

HUP-ova Kordinacija osnovana je u listopadu 2013., odmah po predstavljanju Vladina paketa reformskih mjera, s namjerom okupljenih poduzeća da kao odgovorni socijalni partneri podrže proces izdvajanja i zajedno s Vladom i sindikatima naprave održiv okvir za outsourcing. Vodanović ističe da su tvrtke članice Kordinacije uspješno realizirale sva veća izdvajanja na domaćem tržištu, i u javnom i u privatnom sektoru, i pritom preuzimale zaposlenike uz socijalnu klauzulu između jedne i pet godina.

Članice Kordinacije čine 80 posto tog segmenta tržišta, ukupno imaju više od 5000 zaposlenih, ostvaruju 500 milijuna kuna godišnje, a promet im kontinuirano raste. Osim toga, napominje Vodanović, unutar članica Koordinacije djeluje nekoliko sindikata, od koji je najbrojniji Republički sindikat radnika Hrvatske koji je udružen u Nezavisne hrvatske sindikate.