c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: razvoj zadruga poput socijalističkog modela

05.06.2014 07:24 ZAGREB, 4. lipnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor je cijeli dan raspravljao o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o zadrugama, uz žestoke kritike saborske oporbe koja je upozorila na izostanak strategije razvoja zadrugarstva te zakonski prijedlog ocijenila bližim bivšim socijalističkim modelima, nego europskim trendovima.

Prije izmjena zakona trebalo je donijeti strategiju zadrugarstva, upozorila je Mirela Holy (OraH), ustvrdivši da osnivanje Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo ide u pravcu kakav je bio prisutan u bivšem Sovjetskom Savezu. Dojam je da Vlada ne zna što bi sa zadrugama i jesu li joj zadruge uopće važne, iako je zadrugarstvo u EU trend, a europske zadruge zapošljavaju 5,4 milijuna ljudi, rekla je Holy istaknuvši da hrvatski mali proizvođači uskoro neće imati nikakve šanse ako ne ojačaju kroz ovaj tip kooperative.

I Vesna Škare Ožbolt (DC) upozorila je na nedostatak strategije, na koju se čeka godinama, a koju je, kaže, trebalo donijeti prije zakona. Replicirao joj je HDSSB-ov Boro Grubišić rekavši da ova vlada, kao i prethodna, imaju strategiju - a to je poticanje uvozničkog lobija. "Treba pomagati uvoz i držati pod kontrolom zadrugarstvo. To je strategija ove vlade, ali nije bilo drukčije ni u vrijeme nekih drugih", istaknuo je Grubišić.

Posebno je oštar bio HDZ-ov Josip Đakić koji je rekao da se radi o "političkom pamfletu" koji više sliči na ruski zakon, nego na demokratski zakon EU. Predložene zakonske izmjene ne donose ništa novo, samo otvaraju mjesta za kadrove koje treba uhljebiti i narušavaju 150-godišnju zadrugarsku tradiciju u Hrvatskoj, smatra Đakić. I njegov stranački kolega Josip Borić ustvrdio je da je zadrugarstvo preživjelo u Hrvatskoj stoljeće i pol, a pitanje je hoće li preživjeti ministra Marasa.

Na oporbene kritike na osnivanje novog centra za zadružno poduzetništvo odgovorio je SDP-ov Zdravko Ronko, istaknuvši da će centar biti izdvojeno državno tijelo, koje neće financirati zadrugari, već će im pomoći u povlačenju sredstava iz EU fondova. Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros istaknuo je da je predloženi zakon usklađen sa strategijom razvoja poduzetništva koja uključuje i zadruge kao važan segment malog gospodarstva.

Odgovorivši na prozivke da nedostaje strategija razvoja zadrugarstva, istaknuo je da se upravo jedna takva strategija priprema u Ministarstvu poduzetništva i obrta, u koju će biti uključeni i prijedlozi zastupnika u današnjoj saborskoj raspravi. Putem novog centra, ističe, moći će se povući čak 85 posto sredstava iz EU fondova, a zadružni saveza i dalje će povezivati zadruge i poticati njihovo umrežavanje. Sabor je danas završio s radom.