c S
Dnevne novosti

Sabor: stati na kraj "profesionalnim žaliteljima" u javnoj nabavi

06.06.2014 07:24 ZAGREB, 5. lipnja 2014.(Hina), Iako podržavaju Vladinu namjeru da se kroz izmjene Zakona o javnoj nabavi stane na kraj "profesionalnim žaliteljima" i enormnim troškovima žalbenog postupka, oporbeni saborski zastupnici upozorili su kako su žalbe tek dio problema u javnoj nabavi, koje treba rješavati sustavno.

Pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić uvodno je upozorio da troškovi žalbenog postupka u javnim nabavama sada iznose i po 100 i više tisuća kuna, a predloženim zakonskim izmjenama sveli bi se na maksimalno 625 kuna, budući da bi se odvjetnički honorari naplaćivali po odvjetničkoj tarifi, a ne više po vrijednosti spora.

Predložene izmjene podržao je HNS-ovac Milorad Batinić, koji je uvjeren da je cilj 'žalbenog biznisa' u javnim nabavama bio "pronaći državnu sisu koje se nitko prije nije sjetio i legalno je konzumirati". I SDP-ov Tomislav Žagar upozorava da postoje specijalizirane tvrtke koje se bave žalbama na postupke javne nabave. "Tu odvjetnici uzimaju do 300 tisuća kuna po žalbi, ovisno o vrijednosti radova", ustvrdio je Žagar.

HDZ-ov zastupnik Đuro Popijač suglasan je da žalbeni biznis usporava postupke javne nabave, no upozorio je da se visoki odvjetnički honorari isplaćuju samo ako je žalba prihvaćena. "Ne postavljamo pitanje kako je moguće kreirati natječajnu dokumentaciju velikih natječaja koja pada na žalbenim postupcima", rekao je Popijač.

Njegov stranački kolega Ante Jerolimov kazao je, pak, da su žalbe tek jedan od problema javne nabave i da postupke, umjesto devet, kontroliraju samo tri člana državne komisije za kontrolu javne nabave.

"Danas ta komisija ima tri člana i nema čak ni predsjednika, i ta tri čovjeka odlučuju o 11 milijardi i više od dvije tisuće žalbi", rekao je Jerolimov. Laburist Zlatko Tušak upozorava da takvo stanje traje dulje vrijeme. "Vlada 16 mjeseci nije našla za shodno predložiti da se kompletira Državna komisija za postupak javne nabave. Nije li to šlamperaj ove vlade", upitao je Tušak.